Advertentie

Rotterdams raadslid eist rectificatie van Turkse krant

Yazir en de gemeenteraad eisen bij de voorzieningenrechter in Rotterdam behalve een rechtzetting ook een dwangsom van 10.000 euro per dag, zo lang de vierde krant van Turkije in gebreke blijft. Die dwangsom zou maximaal kunnen oplopen tot 1 miljoen euro, aldus de vordering.

16 juni 2017

De Turkse krant en website Sabah is donderdag niet verschenen bij een kort geding, waarin de Rotterdamse gemeenteraad en Turan Yazir rectificatie eisen van beschuldigingen aan het adres van dit CDA-raadslid.

Dwangsom
Yazir en de gemeenteraad eisen bij de voorzieningenrechter in Rotterdam behalve een rechtzetting ook een dwangsom van 10.000 euro per dag, zo lang de vierde krant van Turkije in gebreke blijft. Die dwangsom zou maximaal kunnen oplopen tot 1 miljoen euro, aldus de vordering.

Diplomatieke rel
De krant heeft het raadslid in publicaties onder meer een ‘terrorist’ en ‘landverrader’ genoemd, die als ‘geestelijk vader’ de beweging van Fethullah Gülen in Nederland zou leiden en banden zou onderhouden met PVV-politicus Geert Wilders. Yazir werd daarin neergezet als een van de aanstichters van de diplomatieke rel met Turkije, begin maart. Sindsdien wordt hij bedreigd en heeft hij zijn werk als raadslid tijdelijk neergelegd.

Onwaar
Naar bedreigingen wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. Yazir hoopt op 4 juli zijn werk als raadslid te hervatten. De uitgever van Sabah en de vestiging in Frankfurt hebben volgens de raadsman van de eisende partijen niet gereageerd op de dagvaarding. In de rectificatie willen Yazir en de gemeenteraad duidelijk maken dat de beschuldigingen onwaar zijn.

Doelwit
Volgens Yazir hebben de aantijgingen voor grote gevolgen gehad. Zo zijn zijn gezin en ouders op de publicaties zijn aangesproken. Via Sabah werd zijn naam ook in talkshows op de Turkse televisie genoemd. De krant is ook in Rotterdam verkrijgbaar. ‘Ik ben pontificaal als doelwit neergezet’, zei hij tijdens het kort geding. ‘Tachtig procent van de Turkse gemeenschap in Rotterdam gelooft wat daar staat.’

Inmenging lokale politiek
In zijn streven naar eerherstel wordt zijn eis ondersteund door de Rotterdamse gemeenteraad. Volgens griffier Han van Midden duldt de raad ‘geen directe inmenging in de lokale politiek’. Yazir heeft zich vier maanden moeten terugtrekken ‘en daar heeft de gemeenteraad last van’, aldus Van Midden. CDA-fractievoorzitter Sven de Langen woonde het kort geding bij om morele steun te verlenen. De voorzieningenrechter doet over twee weken uitspraak. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Kap
Kun je nagaan hoe solidair deze Nederlandse Turken zijn met de president van hun bananenrepubliek. Daarom extra respect voor Yazir die 100% gesteund dient te worden tegen deze politieke ongefundeerde zwartmakerij
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie