Advertentie

Tommy Wieringa: Telegraaf-grap moet kunnen

Tommy Wieringa heeft geen spijt van de grap die hij tijdens een VNG-congres heeft gemaakt over de aanslag op De Telegraaf. 'Het verbaast me hogelijk dat er zoveel commotie over is ontstaan. De aard van een grap is dat je het tegenovergestelde bedoelt. Een grap kan misplaatst of te hard zijn, maar het blijft een grap', zegt hij tegen het ANP.

27 juni 2018
snapshot29-1132x670.jpg

Tommy Wieringa heeft geen spijt van de grap die hij tijdens een VNG-congres heeft gemaakt over de aanslag op De Telegraaf. 'Het verbaast me hogelijk dat er zoveel commotie over is ontstaan. De aard van een grap is dat je het tegenovergestelde bedoelt. Een grap kan misplaatst of te hard zijn, maar het blijft een grap', zegt hij tegen het ANP.

Grens 

De schrijver en columnist was op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht om te spreken over 'de grens'. Dat was het thema van de bijeenkomst, waar het ging over bedreigingen aan het adres van bestuurders. Toen gespreksleider Twan Huys de aanslag op De Telegraaf ter sprake bracht, reageerde Wieringa met: 'Nou dat werd tijd', wat tot gelach in de zaal leidde.

Aanslag op deur 

'Iedereen in de zaal begreep dat het een grap was'', aldus Wieringa een dag later. 'De Telegraaf is niet mijn krant, maar ik dacht dat ze daar wel tegen een stootje konden. Het was een aanslag op een deur. Het is wat anders als mensen gewond waren geraakt.'

Verbijsterd 

De Telegraaf reageerde verbijsterd op de uitspraak van Wieringa op het congres en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zei het ongepast te vinden dat burgemeesters erom hebben gelachen.

De VNG laat in een reactie weten 'er geen misverstand over te laten bestaan dat zij geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel vindt'. Wieringa reageert woensdag laconiek op de vele telefoontjes en andere reacties. 'Kennelijk heb ik nu een nieuwe rol als vijand van de vrije pers.' 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / Jur. medewerker
Stel je voor dat er een aanslag wordt gepleegd op een asielzoekerscentrum en een als rechts bekend staand persoon maakt daar een ‘grapje’ over. Zou elitair, links Nederland daar dan ook niet moeilijk over doen? Ik denk dat we allemaal het antwoord wel weten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Van mij mag je alles zeggen, dus ook dit grapje maar ik denk ook dat als het over een aanslag op De Volkskrant was gegaan, het land te klein was geweest.
Huub Brinkhof / Adviseur sociaal domein
Heel goed dat er grappen worden gemaakt en ontzettend kortzichtig dat men er krampachtig over doet. Grappen - hoe smakeloos of misplaatst (beide zijn niet opbjectief of neutral) ook - helpen bij het herstellen van evenwicht, het zet aan tot gesprek. Was de grap er niet geweest, dan was er vandaag wel aanleiding voor grappen over nieuwe - gruwelijke - situaties. Wat ik smakeloos vindt is dat landelijke politici hier aanleiding inzien om er politiek gewin uit te halen door heel braaf elkaar te papegaaien hoe ernstig het is dat er over deze aanslag een grap over gemaakt wordt met als reden dat ‘de vrije pers’ in het gedrang is.
Bernard
Een auteur en columnist bij diverse kranten, en zich democraat noemend, vond dat er eerder een aanslag op De Telegraaf had moeten komen. Framede dit later als een “grappige” opmerking.



De auteur deed dat voor een zaal met lokale bestuurders, waarvan een behoorlijk gedeelte over deze grap moest gniffelen, ja zelfs applaudisseerden.

Dezelfde bestuurders overigens die te hoop lopen na ontvangen haatmails en vinden dat intimidatie strenger moet worden aangepakt. Deze benoemde bestuurders hebben aangetoond wat zij zelf zijn: een grap. Maar wel een dure.



Het zijn overigens wel dezelfde burgemeesters die in oorlogstijd meteen de kant van de bezetter kiezen om de vrije pers te breidelen. Fascistisch volk dus.
eric / ambtenaar
Politici reageren natuurlijk politiek correct, ze durven niet anders want "de vrije pers" kan ze maken of breken. Die dreiging beleven ze maar al te goed en vormt misschien wel een bedreiging voor de democratie. Extra bescherming van journalisten voelt daarom wat dubbel, wie moet nu tegen wie beschermd worden? Dit was bovendien geen aanslag op een journalist maar op de gevel van een gebouw, o.k. wel wat intimiderend, maar meer niet.

De gewone burger heeft maar weinig mogelijkheden om zich te verweren, deze dader zag meer kansen, misschien was dat ook wel een compliment voor een kwaliteitskrant als de Telegraaf. [zeg ik het zo politiek correct?]
Bernard
Op zich mag je van mij alles zeggen. geen probleem. Al zou ik dat zelf niet doen bij wat voor aanslag dan ook. Elke vorm van geweld verdient afkeuring. Het punt is meer dat de burgemeesters in de zaal klapten. Van een gezagsdrager mag je andere verwachtingen hebben. Burgemeesters zijn notabene van de openbare orde en veiligheid en moeten er voor iedereen zijn.
Hans / afdelingsmanager
Die bestuurders schreeuwen moord en brand als ze zelf zogenaamd 'bedreigd' worden, waarvoor meestal geen enkel bewijs is. Overkomt het daadwerkelijk een ander, nu een krant, dan kan men er hartelijk om lachen. Oogst wat je zaait....
H. Wiersma / gepens.
Ik kan me voorstellen dat oppervlakkige rechtse zuurpruim journalistiek dit soort 'grappen' kan oproepen. Als Joep van het Hek het had gezegd had (bijna) iedereen het gepikt. Overigens zal geen mens 'dit ongelukje' willen goed praten.
Blau wyt / Beleidsadviseur
Als columnist en schrijver heb je penvrijheden. Een hoog goed waar we vooral van af moeten blijven. Volgens mij zat dhr. Wieringa daar als spreker en heeft hij in die rol 'de grens' niet alleen opgezocht maar ook overschreden. Nog treuriger vind ik de reactie van menig geachte gast. Van een burgervader mag en moet je meer verwachten. Wat een ontzettend slecht en veelzeggend signaal werd daar afgegeven.
Vraagsteller / vraagsteller
Kan iemand uitleggen wat de vermeende grap eigenlijk had moeten zijn? Verwerpelijke grap of niet, maar ik zie hem niet eens.
Advertentie