Advertentie

Tilburg stopt met vergunningen kamerverhuur

De gemeente Tilburg stopt per direct met het afgeven van vergunningen voor het verhuren van eengezinswoningen aan 3 of meer personen. De verhuur van gezinswoningen aan – vooral – studenten geeft teveel druk op de huizenmarkt in de stad.

30 september 2020
shutterstock-1518718550.jpg

De gemeente Tilburg stopt per direct met het afgeven van vergunningen voor het verhuren van eengezinswoningen aan 3 of meer personen. De verhuur van gezinswoningen aan – vooral – studenten geeft teveel druk op de huizenmarkt in de stad.

Schaarste

Ook in Tilburg wordt het steeds moeilijker een betaalbare huur- of koopwoning te vinden, en daarom wil wethouder Oscar Dusschooten (Wonen) niet langer dat die woonruimtevoorraad verder wordt verkleind door omzettingsvergunningen. ‘We zien een schaarste aan woningen in onze stad, ook in de betaalbare koopsector. Tegelijkertijd zien we dat de afgelopen maanden vele tientallen van deze woningen worden opgekocht en omgebouwd om vervolgens te worden verhuurd aan studenten en arbeidsmigranten. Dat is wat ons betreft een ongewenste ontwikkeling.’

 

Leefbaarheid

Een tweede probleem is dat de verspreide kamerverhuur aan studenten en arbeidsmigranten een te grote druk legt op de leefbaarheid in de Tilburgse buurten en wijken. ‘En dat terwijl we juist voor deze groepen meer collectieve vormen van huisvesting via nieuwbouw en hergebruik van panden op beter geschikte locaties mogelijk maken.’

 

Resoluut

Eerdere aanvragen voor een omzettingsvergunning worden nog in behandeling genomen volgens het oude beleid, maar nieuwe vergunningsaanvragen voor het wijzigen van een zelfstandige woonruimte naar meerdere onzelfstandige wooneenheden worden per direct resoluut geweigerd, zegt de gemeente.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Op het moment dat gemeenten, bouwers en ontwikkelaars huizen aan de straatstenen niet kwijt konden waren ze mat wat blij met de (kleine) beleggers. Nu lijkt het omgekeerde het geval. Van enige consistentie in het beleid hebben politici en Overheden kennelijk nog nooit gehoord.
marielle / filiaalmanager
Lijdt dit niet eerder tot onbereikbare en onbetaalbare woningen? Veel mensen zoeken nara goedkope woonruimte, en huren dan twee kamers in een woonhuis / doen aan woningdelen. hierdoor kun je meerdere huishoudens een dak boven hun hoofd aanbieden die ook nog eens betaalbaar. is. Beter is om de huizen die overlast geven aan te pakken in plaats van iedereen nu op deze manier een woonruimte te ontzegge/ontnemen.
Advertentie