Advertentie

Recht op hulp in stemhokje in Kieswet

Minister De Jonge wil geen experiment in 15 gemeenten, maar de mogelijkheid voor hulp in het stemhokje in één keer landelijk uitrollen.

29 januari 2024
Proefstemmen voor blinden en slechtzienden
Phil Nijhuis/ANP

Niet alleen mensen met een beperking, maar iedereen die dat wil moet hulp kunnen krijgen bij het uitbrengen van een stem, vindt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Hij wil dit niet eerst in een klein aantal gemeenten uitproberen, maar in één keer landelijk uitrollen, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Adviseur milieu (geluid)

Gemeente Ede
Adviseur milieu (geluid)

Geen ongewenste beïnvloeding

Mensen met een lichamelijk beperking mogen nu al in het stemhokje worden bijgestaan door iemand naar eigen keuze. Het demissionaire kabinet wil deze mogelijkheid uitbreiden naar kiezers met een verstandelijke beperking, dementie of kiezers die laaggeletterd zijn. Omdat deze beperkingen niet objectief door leden van het stembureau kunnen worden vastgesteld, wil het kabinet via een wet experimenten toestaan waarbij stembureauleden hulp bieden. Daarmee zou ongewenste beïnvloeding worden tegengegaan, stelt het kabinet. Het experiment zou gehouden worden in 15 gemeenten.

Te veel losse eindjes

De Raad van State oordeelde echter afgelopen zomer dat er nog te veel losse eindjes aan dit experiment zaten. Voordat met een experiment zou worden gestart, zou volgens de Raad eerst beter in kaart moeten worden gebracht tegen welke problemen deze gevarieerde groep mensen bij het stemmen aanloopt. En alleen getrainde stembureauleden zouden ondersteuning mogen bieden.

Wettelijk verankeren

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken komt nu terug op dit voorgenomen experiment. Hij bereidt een wijziging van de Kieswet voor, waarin bijstand in het stemhokje wettelijk wordt verankerd. De Jonge meent dat het bevorderen van de toegankelijkheid van het stemproces voor iedere kiezer daardoor eerder bereikt zal worden door het niet eerst in een klein aantal gemeenten uit te proberen, maar het direct landelijk uit te rollen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie