Advertentie

Telefoontap: Van Rey informeerde Offermanns

Het gesprek zou gaan over veiligheid en integriteit. Dat tipte Jos van Rey aan Ricardo Offermanns.

05 december 2013

Toenmalig VVD-wethouder Jos van Rey heeft partijgenoot Ricardo Offermanns in september 2012 gebeld om hem informatie te geven over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Rotterdam, waar een getapt telefoongesprek werd afgespeeld.

'Hoe ga je dat aanpakken'

Offermanns was in de race voor de functie. Van Rey, zelf adviseur van de sollicitatiecommissie die zich boog over de benoeming, vertelde Offermanns welke vraagstukken hem tijdens het sollicitatiegesprek voorgehouden zouden worden. Zo zou het onder meer gaan over veiligheid, vertelde Van Rey aan Offermanns. De vertrouwenscommissie zou een situatie schetsen waarbij een groot evenement in de stad zou plaatsvinden, maar waarbij geen politiecapaciteit zou zijn. ,,Hoe ga je dat aanpakken?'', zegt Van Rey in het afgespeelde gesprek.

Integriteit

Maar Offermanns zou ook bevraagd gaan worden over een kwestie waarbij de integriteit van een raadslid en mogelijk een wethouder vlak voor een raadsvergadering in het geding komt. Van Rey hield Offermanns voor dat in zo'n geval het onderwerp van de agenda moest. In het gesprek is vooral Van Rey aan het woord en antwoordt Offermanns een aantal keer met ,,ok''. Offermanns hield het gesprek niet af. ,,Ik was er ook helemaal niet mee bezig.'' Hij zei dat hij ,,met de wetenschap van nu'' het gesprek had moeten afhouden. Van Rey zit overigens ook in de zaal.

Omkopen

Offermanns vindt het vreemd dat hij wordt beschuldigd van ambtelijke corruptie, zei hij tegen de rechtbank. ,,Dat meen ik echt. Er wordt gesuggereerd dat ik Jos van Rey zou hebben omgekocht om burgemeester te worden. Je moet een creatieve geest zijn of een bijzondere fantasie hebben om dit te kunnen verzinnen. Dat is nooit gebeurd'', zei hij. Over de beschuldiging zei Offermanns verder: ,,Ik heb nog nooit met zo'n situatie te maken gehad; en dan te boek staan als iemand die zich laat omkopen of omgekocht heeft, dat is een gekke wereld. Zo ken ik mezelf niet en zo kennen anderen mij niet.''

Geen boezemvrienden

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Offermanns partijgenoot Jos van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Van Rey was wethouder in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie. Offermanns was burgemeester in Meerssen. Van Rey en Offermanns kenden elkaar sinds eind jaren 90. ,,We zijn partijgenoten en Van Rey was een prominent partijgenoot. Ik was voorzitter; dan heb je met prominente partijgenoten intensief contact. Dat was functioneel contact, we waren geen boezemvrienden.''

Bizarre situatie 

Offermanns solliciteerde op de vacature van burgemeester in Roermond en werd voorgedragen, maar zijn benoeming werd voorkomen omdat het OM ingreep. Na alle ophef is hij geen burgemeester meer en ook geen voorzitter meer van de VVD in Limburg. De oud-burgemeester zegt dat hij sindsdien in ,,een bizarre situatie terecht is gekomen''. Hij sprak van een rollercoaster. ,,Je raakt je toekomst kwijt, je raakt kwijt wat je heel graag doet. Je zit als ambteloos burger thuis. Ik vind het heel erg dat het zo lang duurt. Ik zit meer dan een jaar te wachten tot er aan deze bizarre situatie een einde komt. Ik ben blij dat ik hier nu zit.''

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lianne / ambtenaar
Voor verdere nuance en duiding verwijs ik graag naar bijgevoegde link: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3555685/2013/12/03/Teeven-taps-geen-rol-in-zaak-Offermanns.dhtml Indien OM alle politici gaan aftappen, houdt het OM wel werk. Laat door deze rechtszaak duidelijk worden wat echt van belang is tav geheimhoudingsplicht bij vertrouwenscommissie en wat strafbaar is. Ik zou het trouwens wel erg belangrijk vinden dat Teeven (baas OM) ook gehoord wordt in deze kwestie. Wel vreemd dat er net een electricititeitsstoring optrad terwijl van Rey met Teeven sprak over benoeming Offermans. Nog vreemder dat hier geen proces verbaal van is opgemaakt. Door het vermeende excuus van stroomstoring en de in eerste instantie hardnekkige ontkenning van het OM van het gevoerde gesprek tussen Teeven en Rey, doet mij veel meer het vertrouwen verliezen in politici en OM dan het hele (mijns inziens) inhoudsloze gesprek van dhr Offermans en van Rey.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Lianne / ambtenaar
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/art …

nu met de correcte link
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K. de Beer / organisatie adviseur
Met de recente veroordelingen van Hooijmayers en Offermans en die van Van Reij op komst, lijkt de VVD zo langzamerhand een criminele organisatie. Ik vind het bijzonder dat de partijtop hier niet uitdrukkelijk afstand van neemt en intern schoon schip maakt. Of zijn ze bang dat je dan met zijn vieren overblijft?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie