Advertentie

Tariq Ramadan door Rotterdam ontslagen

Het Rotterdamse stadsbestuur heeft de samenwerking opgezegd met 'bruggenbouwer' Tariq Ramadan. De moslimfilosoof heeft volgens het college zijn geloofwaardigheid als gemeentelijk integratieadviseur verloren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdagmiddag besloten, aldus goed geïnformeerde bronnen rond het stadhuis.

18 augustus 2009

Iraanse zender
De omstreden islamoloog Ramadan kwam vorige week opnieuw in opspraak toen bekend werd dat hij een wekelijks tv-programma over de islam maakt voor een door de Iraanse regering gefinancierde zender. Ramadan is als integratieadviseur verbonden aan de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

 

Niet bekend
Drie partijen in de gemeenteraad (Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD) vinden al langer dat Ramadan die rol niet langer kan vervullen. De PvdA heeft om opheldering gevraagd. De werkzaamheden voor het station waren bij de gemeente noch de universiteit bekend.

Rel
In april was de omstreden adviseur ook al goed voor een politieke rel na een publicatie in de Gay Krant. De wetenschapper zou negatieve uitlatingen over homoseksuelen hebben gedaan. Twee VVD-wethouders stapten toen op uit het Rotterdamse college.

 

Verdeeld
De PvdA was toen al verdeeld. Nu plaatst de grootste partij (achttien zetels) in de raad grote vraagtekens bij zijn rol. 'De berichtgeving over zijn werkzaamheden voor de Iraanse zender raken zijn geloofwaardigheid hier in Rotterdam. De zender wordt gefinancierd door het totalitaire Iraanse regime. Naar ik begrijp is ook het programma waaraan hij meewerkt heel discutabel', aldus raadslid Peggy Wijntuin.

 

Berispt
In de uitzendingen belicht de islamoloog de wereld vanuit moslimperspectief. De meest recente uitzending, op 6 augustus, ging over kunst en de islam. De website Science Guide, die de werkzaamheden van Ramadan aan het licht bracht, stelt dat Press TV in Jordanië niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. In het verleden heeft de Britse mediaraad het station berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving.

 

Tweede Kamer
Het CDA in de Tweede Kamer stelde er grote moeite mee te hebben dat Ramadan het discussieprogramma presenteert. De christendemocraten vinden dat de islamoloog onmogelijk verder kan in zijn rol van integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam als hij actief blijft voor de zender. Het CDA stelt Kamervragen over de kwestie.

 

Steun CDA Rotterdam
Het CDA in Rotterdam heeft Ramadan tot op heden altijd gesteund. 'Als hij het bekende geluid laat horen, is er wat mij betreft niets aan de hand. Als hij in zijn programma iets anders zegt dan de standpunten die hij in Rotterdam uitdraagt, dan kunnen we wel eens een probleem hebben', aldus raadslid Beppie Hagenaars.

 

1,79 miljoen euro
Ramadan kostte de gemeente Rotterdam tot nu toe zo'n 1,79 miljoen euro aan salaris, het organiseren van bijeenkomsten, assistenten en onkosten. Dinsdagmiddag was er niemand van de gemeente Rotterdam voor commentaar bereikbaar.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans casteleijn / als lezer
Als die politici in Rotterdam niet zo eigenwijs en wereldvreemd waren geweest, dan had de Rotterdamse belastingbetaler niet voor deze betweterij en egotripperij hoeven op te draaien. Realiseren politici zich nu echt niet, dat men zich volstrekt ongeloofwaardig maakt door dit soort affaires. Wat dat betreft verdient burgemeester Aboutaleb lof, omdat hij steeds een kritisch en onafhankelijk standpunt innam.
Advertentie