Advertentie

Integriteitsonderzoek in zaak ex-gedeputeerde Vrehen

Volgens NRC sluisde Vrehen als directeur van IKL tonnen aan subsidies door naar eigen bv’s. Hij was naast directeur van IKL ook eigenaar van een aantal bv’s, die voor IKL werkten.

23 maart 2021
integriteit.jpg

Gouverneur Theo Bovens (CDA) van Limburg wil een onafhankelijk integriteitsonderzoek laten uitvoeren over de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL. Bovens nam dit besluit na publicaties in NRC. Boven heeft de Commissie Integriteit van de Limburgse Staten gevraagd om de opzet en de vraagstelling van het onderzoek voor te bereiden.

Statenvragen
De fracties van GroenLinks en D66 in de Limburgse Staten willen opheldering van het provinciebestuur over het vermeende laakbare handelen van de voormalige Limburgse CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Volgens GroenLinks gaan de integriteitskwesties rondom het provinciebestuur in Limburg intussen alle perken te buiten. Beide fracties hebben vragen gesteld over het handelen van Vrehen als directeur van de mede door de provincie gesubsidieerde stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL.

Subsidies doorsluizen

Volgens NRC sluisde Vrehen als directeur van IKL tonnen aan subsidies door naar eigen bv’s. Hij was naast directeur van IKL ook eigenaar van een aantal bv’s, die voor IKL werkten. Als directeur zou hij ruim 127.000 euro per jaar hebben verdiend met een deeltijdbaan bij IKL, dat mede gefinancierd wordt door de Postcodeloterij. De salariëring zou volgens de regels maar maximaal de helft van Vrehens salaris mogen zijn, aldus NRC. De raad van toezicht zou de te hoge beloning door de vingers hebben gezien.

Bosonderhoud
De provincie Limburg deed zaken met een bv van Vrehen voor bosonderhoud. CDA-gedeputeerden, onder wie Ger Koopmans, zorgden er volgens de krant voor dat een bv van Vrehen voorgetrokken werd in bosonderhoud. Een CDA-gedeputeerde sloot alvast een contract hierover met Vrehen, nog voordat de bv in kwestie was opgericht. Voor het bosonderhoud bracht de bv bij IKL kosten in rekening met een opgeld van per uur minstens 20 euro, aldus de krant.

Extern onderzoek
Volgens NRC heeft de raad van toezicht van IKL Vrehen vorige week uit zijn functie ontheven na vragen door de krant en in afwachting van de resultaten van extern onderzoek. Voorzitter Dieudonné Akkermans van de raad van toezicht van IKL, tevens burgemeester van Eijsden-Margraten en voormalig voorzitter van CDA-Limburg, laat in een verklaring weten dat de raad 'een extern, onafhankelijk onderzoek laat doen naar eventuele integriteitsschendingen' bij IKL. 'De raad van toezicht is met de bestuurder-directeur overeengekomen dat hij hangende het onderzoek ontheven is uit zijn functie', aldus Akkermans. De 59-jarige Vrehen liet dinsdag weten dat de berichtgeving door NRC onjuist is en dat hij het onderzoek afwacht.

‘Beschamend’
GroenLinks noemt de gang van zaken voor de provincie dinsdag "beschamend", temeer omdat huidig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans onderdeel is van een integriteitsonderzoek in een grondkwestie. D66 wil onder meer weten waarom de provincie in 2014 bosonderhoud gunde aan een bv van Vrehen die toen nog niet eens bestond. Ook D66 is bezorgd over het beeld dat door dit alles van Limburg ontstaat. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik / Gemeente ambtenaar
Ik krijg sterk de indruk dat de integriteitscommissie van de Provincie haar eigen vlees keurt. Dit is niet objectief genoeg meer gezien de hardnekkigheid en de ernst van het probleem. Er moet een zeer kritische commissie ingezet worden die verder van de betrokkenen af staat, dit vraagt voor ingrijpen op landelijk niveau.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ernst Anepool / Medewerker minderheidsbeleid
En weer doet de heer Bovens alsof hij van niks wist...Wanneer treed het BIOS nu eens op, en haalt via de BIBOB het gestolen belastinggeld terug ?Bossen hebben helemaal geen Politici nodig, dat regelt de natuur prima zelf, zoals in Yellowstone en het Bayerische Wald nu wetenschappelijk en duurzaam is vastgesteld.Al 50 jaar geleden is er besloten het "bosonderhoud" dat kapitalen kostte en alleen maar typische monocultuurproblemen veroorzaakte te stoppen.In het begin was iedereen mordicus tegen, ook deGroenen, want dat kon nooit goed gaan.Wat een absurde gedachte is,want heel Europa was ooit een sub-tropisch woud, lang voor de Mens aan de grootschalige kaalslag begon.

Laten we een voorbeeld nemen aan Das Bayerische Wald.

Nationalpark Bayerischer WaldDer 1970 gegründete Nationalpark Bayerischer Wald ist der erste und damit älteste Nationalpark Deutschlands. Auf einer Fläche von 24.250 Hektar finden sich hier 320 km gut beschilderte Wanderwege und 170 km Langlaufloipen. Die Nationalparke Bayerischer Wald und Šumava (Böhmerwald) bilden das Herzstück des Grünen Dachs Europas und sind mit 900 km² das größte zusammenhängende Waldschutzgebiet Mitteleuropas.Im Nationalpark hat sich durch die Philosophie „Natur Natur sein lassen“ eine einmalige Artenvielfalt entwickelt. Seltene Tiere wie Luchs, Fischotter, Auerhuhn oder Habichtskauz finden hier wieder ein Zuhause.https://www.bayerischer-wald.de/Urlaubsthemen/Na …Vooral ook omdat die zichzelf als "boeren" verhullende stropers de Lynxen die hier gesignaleerd werden een x aantal jaren geleden vergiftigd hebben...Ik hoop dat er nu eens een diepgravend BIOS onderzoek opgezet word naar de vele eerdere Affaires waar Theo Bovens een extree een extreem sturende rol vervuld heeft.Want dat hij nu het al beschikbare rapport, tot September onder de pet houd, en zo de Gedeputeerden biten shot houd, en de statenleden die de Bovensbazen horen te controleren buitenspel zet is tekenend voor de Grootte Club mentaliteit van deze Bovensbende.Die overigens niet op zichzelf staat, noch tekenend is voor Limburg, want ook in Gelderland en Overijssel en de Stuichtse Landen zien we dezelfde Graaimentaliteit die endemisch lijkt binnen VVD en CDA.Zie ook de sinds 2010 explosief gegroeide staatsschuld.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
W.F.Willems / pensionado
En waar was het weer? In het onbetrouwbaarheidscircuit van de generaliteitslanden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
De Majjem
'Boven heeft de Commissie Integriteit van de Limburgse Staten gevraagd om de opzet en de vraagstelling van het onderzoek voor te bereiden.'Tegen leden van de Commissie Integriteit zijn eerder klachten ingediend en niet alleen i.v.m. meerdere integriteitsschendingen maar zelfs aangifte bij het OM i.v.m. ambtsmisdrijven en verdere strafbare feiten.Het is een inteeltpoppenkast als je ziet welke functies die leden zelf vervullen in het Limburgse ambtelijk en bestuurlijk landschap.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Overigens ruimt de provincie ook graag al uw overtollige en/of in de weg lopende dassen en hun vervelende burchten op, toch, Theo Bovens ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
De Majjem
Excuus, de verwarring is er m.b.t. de Commissie Integriteit (Staten) en het fopspeenvehikel Integriteit Limburg van Theo en co.Maar goed, je kan je afvragen of die Commissie Integriteit van de Staten de laatste jaren wel naar behoren heeft gefunctioneerd gezien alle onthullingen di al jaren teruggaan en die welke nog gaan komen, want de dossiers liggen in Limburg voor het oprapen.Daarbij zijn er meer dean voldoende signalen afgegeven aan Statenleden en aan de Commissie waar nul punt nul uit is voortgekomen. Zwijg- en wegkijkcultuur.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie