Advertentie

Rotterdam bevriest stedenband met Sint-Petersburg

Per 1 april 2022 bevriest Rotterdam de stedenband met Sint-Petersburg, omdat de Russische stad het geweld in Oekraïne niet veroordeelt.

ANP
28 maart 2022
Aboutaleb

Rotterdam bevriest per 1 april 2022 de relatie met zusterstad Sint-Petersburg, meldt burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag. De Russische stad heeft tot nog toe het geweld in Oekraïne niet veroordeeld, wat reden is voor het Rotterdams college de relatie 'zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau, tot nader order te bevriezen', zo schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

Geen reactie

Aboutaleb riep gouverneur Aleksandr Beglov van Sint-Petersburg op 28 februari via een brief op zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne en de regering te vragen te stoppen met het geweld. Ook vroeg hij de anti-oorlogsprotesten in Russische steden toe te staan. Dit alles is niet gebeurd en ook op de brief 'is helaas geen reactie gekomen', aldus Aboutaleb.

Horror

De burgemeester heeft de gouverneur maandag middels een nieuwe brief op de hoogte gesteld van het bevriezen van de relatie. Rotterdammers hebben 'de beelden gezien van steden in heel Oekraïne die door Russische luchtaanvallen zijn verwoest en zelfs burgerdoelen - ziekenhuizen, scholen en theaters - worden gebombardeerd', aldus de burgemeester. 'We hebben geluisterd naar de hartverscheurende verhalen van de honderden Oekraïense vluchtelingen die Rotterdam nu onderdak biedt - mensen die alles hebben verloren.' Aboutaleb schrijft zich, als burgemeester van een stad die 'de horror van oorlog in het verleden heeft ervaren', gedwongen te voelen een standpunt in te nemen.

Hoop

De burgemeester sluit af met de hoop dat het stadsbestuur van Sint-Petersburg alsnog van positie verandert en er zo een hernieuwde samenwerking tussen de steden mogelijk is. Rotterdam staat wel nog open 'voor dialoog met burgers en organisaties in Sint-Petersburg die het geweld in Oekraïne afkeuren en streven naar een vreedzaam Europa'. Rotterdam onderhoudt sinds 1984 warme banden met Sint-Petersburg, dat ten tijde van de Sovjet-Unie Leningrad heette. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie