Advertentie

'Sportkantines concurreren kroegen weg'

Sportkantines vormen dankzij de door gemeenten gehanteerde late sluitingstijden oneigenlijke concurrentie voor commerciële horeca. Dat stelt directeur van Stichting Alcoholpreventie (STAP) Wim van Dalen, die hoopt dat gemeenten de sluitingstijden van sportkantines aanpassen.

11 januari 2016

Sportkantines vormen dankzij de door gemeenten gehanteerde late sluitingstijden oneigenlijke concurrentie voor commerciële horeca. Dat stelt directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid  (STAP) Wim van Dalen, die hoopt dat gemeenten de sluitingstijden van sportkantines aanpassen.

Gemeenten laten sportclubs tot 3.00 uur 's nachts schenken

Uit onderzoek van STAP van september 2015 bij honderdtwintig gemeenten blijkt dat met name in kleine en middelgrote gemeenten de sportkantines laat blijven schenken, tot soms 2.00 of 3.00 uur ’s nachts. Sluitingstijden van 00.00 of 01.00 uur ’s nachts zijn daarbij het meest gebruikelijk. 'Het is niet meer van deze tijd dat gemeenten onderscheid maken tussen commerciële horeca en sportkantines of studentenverenigingen', stelt Van Dalen. 'Door de huidige sluitingstijden in sportkantines creëren gemeenten een oneigenlijke concurrent voor dorpskroegen, geholpen door de lagere prijs voor drank die daar betaald wordt.'

Cafés verdwijnen
Uit cijfers die het Centraal Bureau Statistiek (CBS) deze week presenteerde wordt duidelijk dat het aantal buurt- en dorpscafés in Nederland fors dalende is. Er zijn volgens Van Dalen meerdere oorzaken voor het verdwijnen van cafés, waar het CBS melding van maakte. Maar de late sluitingstijden voor sportkantines is er in ieder geval één van. 'STAP voert daarover momenteel overleg met gemeenten en horeca waar hetzelfde beeld is ontstaan.'


Voortbestaan afhankelijk van barinkomsten

In september bracht STAP het rapport ‘Tot in de kleine uurtjes’ uit, dat een actueel beeld vormt van het huidige beleid van de Nederlandse gemeenten met betrekking tot horecasluitingstijden. Het valt Van Dalen tegen dat het rapport qua beleidskeuzes tot nu toe weinig heeft opgeleverd. 'De gemeenten mogen de sluitingstijden wijzigen maar doen dit niet.' Heel gek vindt Van Dalen dat niet. 'Sportclubs zijn bij het voortbestaan van hun vereniging vaak erg afhankelijk van de barinkomsten. Ze zijn om die reden steeds meer commercieel gaan denken. Dat er vandaag de dag nog onderscheid gemaakt wordt tussen commerciële horeca en sportkantines vind ik daarom niet van deze tijd.'

Drank vervult belangrijke rol bij sportclubs
STAP ziet de sluitingstijden graag vroeger op de avond, of het liefst aan het einde van de middag ingaan. Van Dalen: ‘Er is uiteraard behoefte aan een drankje na de wedstrijd, maar zorg er als gemeente voor dat dit om de wedstrijden heen wordt georganiseerd en dat dit niet tot diep in de nacht doorgaat. Het is eigenlijk bizar dat alcoholconsumptie zo’n grote rol speelt bij Nederlandse sportverenigingen, die er commercieel op inspelen om hun voorbestaan te garanderen. Over het algemeen gaat men naar een sportomgeving om de gezondheid te verbeteren. In ons land speelt alcohol bij sportvereniging een bizar belangrijke rol.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bitter / bal
Heerlijk de derde helft!
Joop
Wanneer de sportkantine op een kroeg gaat lijken, dan horen daar ook dezelfde regels voor te gelden.
faber
Het zijn niet alleen sportverenigingen die financieel afhankelijk worden van de bierpomp. Ook de culturele instellingen zoals theaters en sportvoorzieningen kunnen niet meer zonder de horeca-inkomsten. Nederland is op meer dan één manier verslaafd aan de alcohol.
Martin
los van de plek.

Kijk eens hoe lang je moet werken voor één pilsje. De prijzen (groot accijnsdeel) lopen de spuigaten uit. Gezellig samenzijn met drank, voedsel en rook is voor veel mensen niet meer weggelegd in deze maatschappij.

We sparen ons zo wel veel ziektekosten natuurlijk. En aan de andere kant gaan we langer mee en kunnen we langer doorwerken.

Zowel in sportkantines, de kroegen, disco's, theaters en noem maar op: overal worden node opbrengsten gemist en overal komt men in zwaar weer.
K. de Beer / organisatie adviseur
Je zou eens een gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie moeten houden zonder borrel; komt geen hond meer op af.
Jan Bellemakers / beleidsmedewerker sport én oud-voorzitter voetbalvereniging
Interessant artikel. Ik heb er een kleine blog over geschreven: http://wp.me/p6zTTh-q . Reacties zijn welkom.
mark
Op de kop van mijn straat staat een sportkantine. Het is gewoon een café. 1 á 2 keer per maand met veel muziek tot 01.30 uur minimaal. Door de week speelt er minimaal 1x een band tot 23.00 uur. Dat heeft allemaal niets met een sportkantine te maken maar is gewoon een café, zonder de nodige geluidsisolatie.
K. de Beer / adviseur
Het algemene beeld in West-Europa is inderdaad dat (volks)sport en alcohol hand in hand gaan. Met roken is daar wel degelijk in 20 jaar tijd veel veranderd (voorheen stond de kleedkamer in de rust blauw van de shagrook). Maar de handelwijze van gemeenten verschilt enorm; ook omdat gemeentebesturen erg sterk zijn om niet relevante argumenten zwaar te laten wegen. Het wordt daarom tijd om landelijke normen te stellen voor sluitingstijden voor horeca en kantines. bijvoorbeeld ma/do 01.00 resp. 24.00 uur en vr/zo 03.00 resp. 20.00 uur.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Hoewel ik me dan verbaas over de regenteske houding van STAP, ligt de oorzaak natuurlijk in het regeringsbeleid. Wat men liberaal noemt is vaak een synoniem voor onverschilligheid of ondeskundigheid. Wat nodig is, is een stringent beleid voor sportverenigingen. Sport is sport en men betaalt een jaarlijkse contributie. Daarnaast zou een vereniging - bijvoorbeeld als BV - een cafévergunning kunnen aanvragen. Ze betalen dan gewoon vennootschapsbelasting, dragen BTW af en dergelijke. Het staat ze verder vrij om de nettowinst over te hevelen naar de verenigingskas. Het is de liefde voor de vereniging die maakt dat mensen dan 'om niet'- dus zonder loon - in dat café willen werken. Voor feesten en optredens en voor de inrichting gelden dan de normale voorschriften. Probleem opgelost en je maakt zo een einde aan het pappen en nathouden. Theaters moeten namelijk ook hun bedrijfsvoering scheiden, dus gelijke monniken, gelijke kappen. In theaters zijn de prijzen marktconform en dat is prima. Of de prijs van het eerste glas zit om logistieke redenen in het theaterkaartje verwerkt. Dat is in Utrecht en Delft het geval.
Marcel / criticus
Wat Hannes, overheidsdienaar, bij zij betoog over het hoofd ziet, is dat bij zijn opzet je niet voor de vereniging "werkt" maar voor de BV. Als je niet regentesk wilt zijn en de baractiviteiten professionaliseert/commercialiseert, je te maken hebt met een bedrijf (de kantine, de BV) en niet met de vereniging. Je kan, mag en moet niet willen dat mensen voor een bedrijf "om niet" werken. Dat de BV haar nettowinst overhevelt naar de vereniging staat daar los van.

Wat gedaan moet worden, is al datgeen daar laten waar het thuis hoort. Horeca hoort bij horeca niet bij sportverenigingen. Wil je dat combineren, op zich prima, maar dan hoort de horecatak zich te houden aan de horeca-regels en gelijk behandeld te worden als horeca niet gelieerd aan (sport)verenigingen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

De vereniging behoort zich te houden/richten op waar ze voor bedoeld is: sportgelegenheid.Dus zo gek is het artikeltje nog niet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
STAP kan beter eens in eigen keuken kijken dan altijd maar andere organisaties als schuldige aan te wijzen voor omzet - of inkomstendalingen. Bijvoorbeeld door eens aandacht te besteden aan innovatie in de horeca(zaken) en voor de veel te hoge prijsvorming van haar producten.
Simon van der Linden / zelfstandig beleidsadviseur
Denk STAP nou echt dat sporters na hun sportieve uurtje of twee naar de kroeg gaan voor een alcoholisch drankje?

Misschien blijven sporters wel juist in hun kantine om samen met hun medesporters nog wat gezelligs te doen en dan naar huis te gaan.

Misschien zijn kroegen/cafés in het algemeen niet meer zo aantrekkelijk?
Advertentie