Advertentie

Spanning loopt op in Amsterdam

Burgemeester Van der Laan maakt zich zorgen over oplopende spanningen en anti-semitische uitingen in zijn stad. Sinds de uitbraak van de Gaza-oorlog is er spanning tussen Joodse en Marokkaanse bewoners.

01 augustus 2014

 In Amsterdam is door het conflict in Gaza sprake van een groeiende spanning tussen bevolkingsgroepen. Vooral in de Joodse gemeenschap is meer angst, zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. ,,Ik krijg veel mails, sms'jes en telefoontjes van mensen die zich zorgen maken.''

Incidenten

Ook zijn er meer incidenten. Van der Laan: ,,Ik krijg elke dag een overzicht van incidenten van de afgelopen 24 uur, en elke keer zit er wel iets bij dat over antisemitisme gaat. Ik maak me wel zorgen.'' Over de aard van de incidenten wil de burgemeester niks zeggen.


Israëlische vlag

Eerder deze week werd een Joodse vrouw in Amsterdam-Oost ernstig mishandeld omdat ze een Israëlische vlag aan haar balkon had gehangen. Zondag worden minstens 5000 mensen verwacht bij een pro-Gaza-demonstratie op het Museumplein.

Maatregelen

Met een reeks maatregelen wil Amsterdam de zaak dan in de hand houden. Zo is het dragen van vlaggen van de Islamitische Staat (IS) en Hamas niet toegestaan en wordt gezichtsbedekkende kleding niet getolereerd. Het is verboden vlaggen te verbranden en beledigende spreekkoren worden meteen aangepakt.

Zichtbaar optreden

Het dragen van zwarte banieren met Koranteksten, die lijken op de IS-vlaggen, mag wel. Ook mogen de demonstranten kritiek uiten op de staat Israël. ,,Bij de demonstratie zullen we direct en zichtbaar optreden, om verdere escalatie te voorkomen'', verklaart de burgemeester. ,,Als het rechtsgevoel van de Joodse gemeenschap bedreigd wordt, kun je niet terughoudend zijn. We zien dat mensen de grenzen zoeken. Door de oplopende spanningen komt het nu op scherp te staan.''

Gesprekken

Van der Laan heeft de afgelopen tijd ook gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Marokkaanse en Turkse gemeenschap, die de Palestijnen in Gaza een warm hart toedragen. ,,Maar ik word veel meer benaderd vanuit de Joodse gemeenschap.'' Voor volgende week staat een aantal gesprekken gepland tussen Joodse en islamitische Amsterdammers.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim
Het lijkt er op dat wij met bepaalde minderheden een soortgelijke problematiek zoals deze in het midden-oosten speelt geïmporteerd hebben. Ook daar zijn joden niet gewenst en wordt getracht deze geweld aangedaan. Als Israel zich niet zou verdedigen tegen dat geweld, zou er geen jood meer in Israel leven. Ik ben benieuwd hoe bepaalde minderheden, en ook deze benoemd ik met naam, zoals marokanen, turken, arabieren, zich in nederland zo explosief blijven vermeerderen zoals in de laatste decennia, met ons allochtonen nederlanders zullen omgaan. Als ik naar her midden-oosten kijken en hetgeen nu met deze groepen al in nederland speelt, dan voorspelt dat niets goeds. Goed zij dank ben ik dan niet meer en heb ik geen kinderen die dat dan mee moeten maken. Natuurlijk zal deze beschrijvende bijdrage door de betreffende (nog) minderheden als discriminerend en stigmatiserend benoemd worden, zoals dat steeds weer door heb als wapen wordt ingezet. Ik zou zeggen kijk eens in de spiegel en naar wat jullie zelf aanrichten. Voorbeelden zal ik miet noemen. Deze liggen eenieder wel vers in het geheugen en worden bovendien in bovenstaand artikel genoemd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ook ik ben blij dat ik geen kinderen heb en dat ook ik niet meer zal meemaken dat we binnen Nederland zelf de ondergesneeuwde groep worden en moeten dansen naar andermans pijpen. We accepteren veel te veel en de dialoog, ook die zijn we straks kwijt omdat er hele bevolkingsgroepen eerder in de opstand geloven als in het voeren van de dialoog. Steeds vaker gaan cultuur- en geloofsclashes voorkomen en de overheid is te bang om de discrimatiekaart toegespeeld te krijgen, waardoor ook effectief optreden, niet meer aan de orde is. We wijken steeds meer af van die hoge ontwikkelings (technologische/economische)- en samenwerkingscultuur naar een "hou de gemoederen rustig"-samenleving. Demonstraties waarin word opgeroepen tot geweld met teksten en leuzen in taal die ons niet machtig is; VERBIEDEN! Demonstreren prima,maar in het Nederlands! En niet alles gedogen onder de noemer van geloofsvrijheid; BS! ISIS en meer van dat soort extreme uitingen/groepen mogen we gewoonweg geen platform geven!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
erg Boos / ambtenaar
Beste Eberhard v.d. L. In mijn optiek ben je altijd een zeer redelijk denkend mens geweest, maar nu merk ik een vreemde gedachtekronkel, hoe komt dat? Een IS vlag mag niet maar een JS (Joodse Staat) mag wel? Dat je vanuit de Joodse gemeenschap veel meer wordt benaderd begrijp ik volledig. Maar heb je ook al eens met Palestijnen gesproken? Of beter nog, ga eens een paar weekjes naar dat kleine stukje Palestina wat nog over is van wat is afgesproken en vastgelegd sedert het uitroepen van de Joodse Staat door Ben Gurion in 1948, ga eens naar Nablus en Hebron. Laat je daar eens rondleiden door een Palestijn. Leef je eens in hoe je als Palestijn in de grootste gevangenis ter wereld leeft en dag en nacht wordt getreiterd en geterroriseerd door Zionisten. Ja, die mannen met pijpenkrulletjes die (helaas) ook in Amsterdam vrij mogen rondlopen. Ga eens een dagje naar Yad Vashem (holocaust museum) en zie hoe busladingen vol met jonge (joodse) kinderen worden geïndoctrineerd en hun leven lang met een obsessie worden opgezadeld. Voor alle duidelijkheid, wat Israël sedert 1948 doet met de Palestijnen valt naar mijn mening onder het begrip genocide. En wij laten het gebeuren en frustreren zelfs vreedzame demonstraties van mensen die het daar niet mee eens zijn en dat willen uiten aan de zwijgende massa. Ik wens je veel wijsheid maar vooral rechtvaardigheid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Beste burgemeester Van der Laan, met domme en agressieve geloeefsfanaten valt echt geen gesprek te voeren. Veel demonstranten zijn eenvoudig te dom en te veel door haat verblind om het verschil te zien tussen het jodendom en de staat Israël. Ze brullen loeihard anti-semitische leuzen door de straten van Amsterdam. Ze weten abslotuut niet dat Israël een democratie is en er intern in dat land ook veel kritiek is op de oorlog in de Gaza. Echter zolang Hamas de vernieting van Israël als hoofddoelstelling hanteert, moet Israël zich verdedigen. Dat Israël op dit moment volstrekt niet goed bezig is, mag duidelijk zijn. Helaas zitten Obama en Kerry ook rustig verder te mijmeren in het Witte Huis over totaal verouderde strategieën en van Arabische zijde is al helemaal geen creatief initiatief te verwachten. Wat in Gaza en in Israël gebeurt, is afschuwelijk, maar geen enkele machthebber in de wereld heeft momenteel nog een idee dat boven de dagelijkse haat weet uit te stijgen. Het toont ook het failliet aan van de huidige politieke systemen in de wereld.

Ik deel wel de verontrusting van anderen dat Nederland steeds meer pamperstaat wordt, waar iedere zinvolle discussie of gesprek gesust en gesmoord wordt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Magnificent Suleyman
@Wim wat een domme vergelijking tussen hier en Midden-Oosten. Het is goed dat jouw soort aan het uitsterven is dan.Het is tijd dat de joodse gemeenschap in Nederland kleur bekent. Zijn ze nou wel of niet tegen wat Israel doet? Ik ga niet eens discusseren over Hamas, vrijheid, etc.... Er gaan baby's dood mensen!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wim
@magnificant suleyman. U zegt het zelf. Daar speculeert u toch op: dat de allochtone nederlanders uitsterven. Jammer genoeg zult u dat waarschijnlijk zelf ook niet meer meemaken omdat u dan al door ouderdom overleden zult zijn. Een voorproefje kunt u echter wel in Irak en Syrie nemen hoe het daar uw broeders vergaat onder het juk van IS. Ik zou zeggen pak uw koffertje en laad alles op uw ezeltje en vertrek daar naar toe. Ik neem aan dat u dat wel niet zult doen, of dat u een van de eersten bent die wel heel erg niet terug is. De kans dat u daar door ouderdom overlijdt, is namelijk een heel stuk kleiner en dat zult u echt niet aandurven. Het is immers veel makkelijker in Nederland ongefundeerde kritiek te leveren vanuit de luie stoel.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
zenep / verkoopster
Ik ben een Turks islamitisch vrouw en ben heel trots op mijn geloof en cultuur. Ik ben ook Nederland dankbaar voor wat ze voor buitenlanders allemaal doen en vooraal toelaten. Ik moet zeggen dat ik van de demonstratie tegen Israël geen medelijden zien van heel veel zogenaamde moslims. Heel veel radicalen koppen wat niet met de islam te maken heeft agressie uitroepen met teksten uit koran. ik schaam me dat daar ook Turkse mensen tussen liepen. ALS jullie echt voor die kinderen medelijden hebben ga met kaarsjes op straat samen met met de joodse gemeenschap.Met ze allen op een vredige manier. Dat staat in onze koraan vrede liefde en niet Allah akbaer dood voor de joden of wie dan ook. We moeten wakker worden de wereld vergaat en vooral Door die radicalen moslims wat niks met de islam te maken heeft
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie