Advertentie

Burgemeesters G4 tonen zich solidair met Ter Apel

De burgemeesters roepen het nieuwe kabinet op fatsoenlijke opvang te blijven bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

22 juni 2024
ANP Ter Apel
Ter ApelANP/Vincent Jannink

De burgemeesters van de vier grote steden beloven om hun verantwoordelijkheid te nemen bij de opvang van vluchtelingen, ook als de spreidingswet niet wordt ingevoerd. Dat zeiden ze tijdens een solidariteitsbezoek aan Ter Apel op zaterdag.

Lid van de Rekenkamer

Gemeente Zaltbommel
Lid van de Rekenkamer

Adviseur Zorgverzekeraars / Zorgoverheden

JS Consultancy in opdracht van GrowWork Healthcare
Adviseur Zorgverzekeraars / Zorgoverheden

Oproep aan nieuw kabinet

Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen (Den Haag) riepen het nieuwe kabinet tijdens hun werkbezoek aan asielzoekerscentrum Ter Apel op om een fatsoenlijke opvang te blijven bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt het AD.

‘We willen tonen dat we niet ongevoelig zijn voor wat hier gebeurt,’ zei Halsema tijdens het bezoek aan het overvolle azc in de provincie Groningen. Ter Apel is het enige aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers. ‘De situatie is een enorm moeilijk voor Ter Apel en de gemeenten hierom heen. De bevolking wordt zwaar belast, maar toont ook grote betrokkenheid,’ aldus Halsema.

Rondleiding

Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen had zijn collega’s van de vier grote steden (de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma voegde zich later op de dag bij hen) uitgenodigd voor een rondleiding door Ter Apel. Ze zagen er onder meer hoe mensen in de rij stonden voor een maaltijd. ‘Dit is zo’n andere wereld,’ zei Haagse burgemeester Van Zanen. ‘Ik moet altijd wennen aan zo’n gated community. Het geeft geen prettig gevoel. De uitzichtloosheid.’

We willen tonen dat we niet ongevoelig zijn voor wat hier gebeurt.

Femke Halsema, burgemeester Amsterdam

Solidaire gemeenten

De drie beloofden dat Ter Apel de komende jaren op hen kan blijven rekenen, ook als de spreidingswet van tafel gaat. Halsema zei dat Amsterdam in november 5000 opvangplekken zal hebben gerealiseerd. Aboutelabeb geeft vooral aan dat er in Rotterdam al heel veel gebeurd. Zo is dinsdag besloten dat het cruiseschip met 1500 statushouders langer blijft. Het aantal plekken wordt bovendien met 500 uitgebreid. We vangen veel Oekraïense vluchtelingen op.”

Ook Van Zanen wijst erop dat het niet makkelijk is om extra plekken te creëren in zijn gemeente. ‘Maar wij zijn solidair en willen daar ons uiterste best voor doen.’ Voor Halsema is het relatief makkelijk omdat het college in Amsterdam het beleid steunt. De opvang is totaal niet controversieel, alles is betrekkelijk eenvoudig.’

Vrees voor onwerkbare situatie

De drie burgemeesters benadrukken dat het nieuwe kabinet met hen moet samenwerken bij de opvang van vluchtelingen en dat het schrappen van de financiering voor de bed-bad-brood voorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers voor hen ene probleem vormt. ,,Als grote steden zijn wij een magneet voor veiligelanders, in Amsterdam wordt de daklozenopvang overspoeld”, zegt Halsema. Ze vrezen een onwerkbare situatie als er geen fatsoenlijke opvang meer wordt geboden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Die grote steden zijn al kapot. Doe maar daar dan.
Advertentie