Advertentie

Alle horecagelegenheden dicht tot 6 april

Eet- en drinkgelegenheden in Nederland hebben zondag om 18.00 uur hun deuren moeten sluiten, tot en met 6 april. Ook werd bekend gemaakt dat alle scholen en de kinderopvang van maandag tot en met 6 april dicht gaan.

15 maart 2020
coronavirus---pixabay-4833754-640.jpg

Cafés, coffeeshops, sportclubs en andere gelegenheden moeten dicht tot 6 april. Ook scholen en kinderopvang sluiten hun deuren. Een overzicht van de maatregelen.

Horeca
Eet- en drinkgelegenheden in Nederland hebben zondag om 18.00 uur hun deuren moeten sluiten, tot en met 6 april. Hotels mogen wel open blijven, maar moeten ook hun bars en restaurants sluiten. Ook allerlei andere gelegenheden zoals coffeeshops en sauna's moesten de deuren sluiten.

Cafétoerisme
Dat heeft het kabinet besloten, zei minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zondag na overleg met het RIVM en brancheorganisaties. De maatregel geldt voor veel plekken waar mensen samenkomen. ‘Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf 18.00 vandaag’, zei Bruins. Dat zorgde bij veel coffeeshops voor lange rijen. Verreweg de meeste restaurants en cafés in Den Haag en Amsterdam hebben de deuren vrijwel meteen gesloten. In België sloot de horeca eerder al, afgelopen weekend kwamen Belgen naar Nederland om de horeca te bezoeken. Dat cafétoerisme, waar onder andere de Zeeuwse gemeente Sluis last van had, is deel van de reden waarom de horeca nu op slot gaat, zei Bruins.

Ondernemers
Het kabinet zal getroffen (horeca)ondernemers ‘niet in de steek laten’, benadrukte Bruins. ‘We nemen maatregelen voor ondernemers in problemen. We moeten samen door de crisis.’ Verder overweegt het kabinet zzp'ers extra te ondersteunen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om meer inkomensondersteuning te bieden aan ondernemers die door de uitbraak van het coronavirus opdrachten mislopen of op een andere manier in de problemen komen.

Scholen
Ook werd bekend gemaakt dat alle scholen en de kinderopvang van maandag tot en met 6 april dicht gaan. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt. Het sluiten van scholen houdt niet in dat kinderen drie weken extra vakantie kunnen gaan vieren, liet de PO Raad weten. Scholen gaan er hard aan werken om onder deze omstandigheden toch een vorm van onderwijs te kunnen bieden.

Debatten
Later op de avond besloot de Tweede Kamer, zoals een aantal gemeenteraden eerder al deden, om de komende weken de meeste debatten te laten vervallen. Alleen noodzakelijke dingen, zoals debatten over het coronavirus, gaan wel door. Het ligt voor de hand dat de maatregelen in ieder geval tot 6 april van kracht zijn, net als de andere aangekondigde maatregelen. Ook rechtbaken sluiten hun deuren.

Minister Bruins verwacht dat er de komende tijd nog meer maatregelen volgen. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie