Advertentie

'Slechte bezorging huis-aan-huiskrant zaak van gemeente'

De VVD in Zwolle bezorgt vandaag zelf het lokale huis-aan-huisblad de Peperbus, een uitgave van Wegener. De VVD vraagt op die manier aandacht voor de slechte bezorging van het blad waarin de gemeente mededelingen en info plaatst. ‘Die gemeente-info moet gewoon bij iedereen in de bus komen,’ vindt raadslid en René de Heer.

05 augustus 2009
Verslaggevingsrol
Al langer is de slechte bezorging van het huis-aan-huisblad de VVD een doorn in het oog. ‘Alle vergunningaanvragen staan erin. Net als de agenda van vergaderingen van de gemeenteraad,’ zegt De Heer. ‘Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn niet de stukken die je altijd als eerste leest, het gaat ook om de verslaggevingsrol die zo’n blad voor een groep mensen heeft. Juist mensen die geen internet gebruiken en geen betaalde krant hebben lezen zo’n huis-aan-huis blad. Het is voor de gemeente van belang dat die dan ook gewoon bij iedereen in de bus komt.’

Mooie cijfers
De VVD heeft meerdere keren raadsvragen gesteld over de bezorging. In juli antwoordde het college dat de bezorging in orde was. ‘Volgens een onderzoek zou het in 98% van de gevallen goed gaan, werd ons gezegd. Wij krijgen echter meteen toen dat cijfer bekend werd weer heel veel klachten over slechte bezorging,’ zegt De Heer. Ook bij de gemeente kwamen daarna opeens weer meer klachten, zegt woordvoerder Marike Schüten. Zij heeft geen overzicht over het totaal aantal klachten. ‘Een deel van de klachten komt hier binnen, maar via de gemeentelijke website verwijzen wij ook voor klachten naar Wegener. Ik weet niet om hoeveel klachten dat gaat.’

Wekelijks
De gemeente Zwolle voert sinds de raadsvragen en klachtenstroom wel wekelijks een gesprek met Wegener. ‘Wij willen ze aanspreken op de bezorging, geven suggesties hoe het beter kan, zoals het goed afhandelen van klachten, het nabezorgen,’ zegt de voorlichter. De VVD  heeft er weinig vertrouwen in. ‘Als gemeente moet je dat soort dingen in het contract regelen. Goede bezorging en nabezorging moet je garanderen.‘

Gerichte mail
Zwolle heeft al diverse plekken waar het blad in stapels ligt, zoals bij buurthuizen en bibliotheken. Ook wordt sinds een week op verzoek een pdf-versie van de gemeentepagina’s per e-mail verstuurd aan mensen die zich daarop abonneren. De Heer wil meer: ‘Andere gemeenten sturen heel gericht naar mensen die wonen in een straat waar een aanvraag is een melding. Dat kan per mail of per post. Zo zorg je dat iedereen het gemeentenieuws echt krijgt.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Net van Vliet / bezorgklacht
Ik krijg al geruime tijd geen reclame folders meer en met mij vele bewoners.
Wij wonen op het Heliport terrein in Rotterdam.
Mijn adres is Stroveer 143 maar ik reageer namens vele bewoners in dit complex.
Ik hoop dat dit verholpen gaat worden en dat wij weer spoedig de folders mogen ontvangen
Met vriendelijke groet
Mevr.van Vliet
tel.010-4670447
J.H.van Loenhout
Ik heb nog steeds klachten over de bezorging van diverse buurtkrantjes in Bennekom. Het is niet zozeer de bezorging van de krantjes zelf maar meer het ongevraagd meesturen van allerlei reclamefolders en dergelijke ongein. Enige tijd is het goed gegaan maar nu begint die ellende weer. Terwijl er toch duidelijk op mijn bus staat "geen reclame" . Kunt u mij nu niet eens definitief van deze sores afhelpen? Mijn krantenbak raakt zo ook wel vol.
Carola
Goed dat de VVD dit aankaart. Zelf heb ik al tientallen keren geklaagd het afgelopen decennium. Om de haverklap zijn er nieuwe bezorgers die denken dat mensen alleen in flats wonen. Huizen met tuinen, afgelegen huizen worden pardoes overgeslagen. Bezorgklachten worden soms pas na maanden opgelost.
L. Koopman / Coördinator ICT
Wellicht een suggestie voor de gemeente om aan te sluiten bij: zoekdienst.overheid.nl?
Louise / inwoner
In Lisse is het goed geregeld. Bezorging is redelijk goed geregeld. Wanneer je de krant niet hebt ontvangen kan je bellen naar de uitgever (Buijze Pers in Noordwijk) en wordt de krant nabezorgd/nagestuurd via de post.
m.berkelaar
Goed initiatief! Ga ik ook vragen aan de VVD Rotterdam. Met een sticker om reclame te weren krijg ik nog wel reclame, maar geen hah-kranten. En Rotterdam loopt toch al niet zo hard als het om burgerparticipatie gaat ...
S. Lambregts / applicatiebeheerder
In Breda is het van hetzelfde laken een pak. Minstens de helft van de weken ontvang ik het Stadsblad Breda niet, terwijl ik toch aan de rand van het centrum woon in een appartementencomplex.
Mr.Jos W.Lemaier / onafhankelijk denker
Slechte bezorging van huis-aan-huis-kranten is een landelijk fenomeen. Het is bij alle gemeenten bekend. Het informeren van burgers op deze wijze is de meest luie vorm van overheidscommunicatie. In een tijd waarin vrijwel iedereen over internet en e-mail beschikt en de overheid werkelijk alles van ons registreert (tot onze vingerafdrukken toe binnenkort) moet het een fluitje van een cent zijn om die mensen die via internet op de hoogte willen worden gehouden elektronisch te informeren. Als alle gemeenten gedurende één jaar hun propagandabudget daarvoor zouden inzetten is het onhenoegen opgelost en de klus geklaard. Het heeft ook een positief milieueffect. Er worden minder bomen verbruikt, minder drukinkt, minder vervoerskosten. We brengen mensen de ruimte in maar zijn nog steeds onvermogend onze burgers effectief en adequaat te informeren.
Jan Kijlstra / nvt
In Ede idem-ditto. De gemeente neemt ongeveer 6 tot 8 pagina's per week af van
Ede-Stad (BDU).
Waarom niet gewoon een drukker/bezorger van advertentiemateriaal ingeschakeld. Dan hoef je als gemeente niet me te betalen aan de overhead van zo'n krant (redactie etc).
Alternatief alles op het net, en alleen de wettelijke verpichte publicaties in de krant.
Maar dan wel de goedkoopste zoeken.
Maar ja, dan moeten de Edese raadsleden
wel eens wakker worden. Dat gebeurt de eerste honderd jaar niet!
muller
Ook in Leidschendam-Voorburg was de bezorging beneden de maat. De ambtenaren bagataliseerden e.e.a., totdat ik als argument aanvoerde, dat de gemeente, dus de burger voor de gemeenterubriek betaald. Uiteindelijk liet Wegener iets van zich horen.
H.Harpenslager
Het is een tijd goed gegaan maar nu is ons wijk al weken geen Voorburgse courant
bezorgt in Voorburg west.
Hoe is dit mogelijk zo mis je veel gemeente berichten.En de adverteerders betalen toch niet dat je de advertenties niet krijg.Graag antwoord op deze vragen.
W. Sanner
Ook in Hoofddorp probleem. Ik heb derhalve verzocht de Hoofddorpse Courant per post te ontvangen. Te gek voor woorden dat burgers ontstoken blijven van essentiele mededelingen zoals procedure zienswijze ontwerpbestemmingsplan en inspraak op welstandsnota.
koeleman
bij ons in de flat word dubbel reclame bezorgd.
ik heb zojuist weer twee pakketten gehad ,er kwamen twee buren en die hadden ook alles dubbel.
R. Koele
Zwolle zou mee kunnen doen met het project Bekendmakingen op internet. Al meer dan 250 gemeenten doen hier al aan mee en publiceren op dezelfde manier oa hun vergunningaanvragen online (www.overheid.nl). Via een e-mailservice kan vervolgens iedereen een abonnement nemen op zijn postcode en krijgt men oa de vergunninginformatie van zijn eigen omgeving digitaal toegezonden. Ook van de provincies en waterschappen!
Het probleem van de bezorging los je er niet mee op maar je zorgt er als gemeente wel voor dat je burgers tenminste goed geïnformeerd worden!
Een overzicht van alle deelnemende overheden: http://www.overheid.nl/overheidsinformatie/lokalebekendmakingen/
Lunenborg / Nvt
Krant wordt heel slecht bezorgd.,,!
W.Wilkens
Op zich wel vermakelijk dat dit onderwerp zo veel losmaakt in het regelgevend Nederland. Ooit was dit een probleem direct bij/na de iwt van de Wet arob, 40 jaar geleden.
't Zegt al wat over het niveau waarop de stad van Thorbecke zelfs dit kennelijk niet op orde krijgt.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
In mijn gemeente gaat het "handiger"? Op blz.5 van de lokale krant én op de Internetsite van de gemeente.
Advertentie