Advertentie

Nederlanders: polarisatie neemt toe

Vooral kleine groepen met een harde toon vragen en krijgen veel aandacht in het publieke debat

ANP
29 december 2022
Demonstratie corona
Shutterstock

Driekwart van de Nederlanders denkt dat de polarisatie in het land toeneemt en dat meningsverschillen over maatschappelijke kwesties steeds groter worden. Dat staat in het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Adviseur Procesmanagement

JS Consultancy
Adviseur Procesmanagement

Programmamanager Digitaal

JS Consultancy
Programmamanager Digitaal

Extremer

Hoewel Nederlanders zich al jaren zorgen maken over polarisatie, zien onderzoekers geen toename van harde meningsverschillen. Sterker nog, op veel onderwerpen is meer overeenstemming dan mensen denken en onderlinge verschillen in opvattingen groeien volgens onderzoek niet. Ook staat in dit onderzoek dat twee derde van de Nederlanders vindt dat anderen te vertrouwen zijn. Tegelijkertijd vinden mensen dat meningen extremer en vaak harder worden geuit, vooral in de (sociale) media en in het politieke debat.

Op scherp

In de persoonlijke sfeer ervaren mensen minder polarisatie, al maakt het wel uit om wie en waarover het gaat. Corona vormt een uitzondering, omdat het een onderwerp is dat iedereen raakt, aldus het SCP. 'Discussies over vaccineren hebben de verhoudingen in veel familie- en vriendenkringen op scherp gezet', staat in het onderzoek.

Kleine groepen

Over het algemeen vinden de bevraagde Nederlanders dat vooral kleine groepen met een harde toon veel aandacht vragen en krijgen in het publieke debat. De ondervraagden ergeren zich vooral aan mensen met afwijkende meningen, zoals die van aanhangers van complottheorieën, tegenstanders van de coronamaatregelen, antivaxers, radicaal-rechtse politici of groeperingen die zich antidemocratisch of racistisch uiten. Anderen ergeren zich juist aan groepen die zich uitspreken over het klimaat, lhbtiq-rechten of racisme.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit wordt veroorzaakt omdat dit land niet wordt geregeerd. VVD, CDA en D66 zijn net zozeer onderdeel van het probleem als de uitwassen zoals Baudet. En net zo populistisch, als je er een beetje doorheen prikt. Extremen gedijen goed in een land dat duidelijk niet wordt geregeerd.
Advertentie