Het kabinet moet eraan meewerken dat er een regionaal mediacentrum komt, waarvan alle nieuwsmedia binnen een regio profiteren. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zal dat maandag voorstellen bij de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer.
'Regionale mediacentra om lokaal bestuur te controleren'
Tweedekamerlid Jasper van Dijk van de SP stelt voor om regionale mediacentra in het leven te roepen voor de lokale en regionale…
Koninkrijkjes wethouders
Hij wijst erop dat de regionale pers zwaar onder druk staat. Er zijn steeds minder regionale kranten. Inwoners raken minder goed geïnformeerd over hun regio. De gemeentepolitiek wordt volgens Van Dijk nog maar nauwelijks gevolgd door journalisten. ,,Als niemand weet wat bestuurders uitspoken, kunnen koninkrijkjes ontstaan waarin wethouders ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat is zeer ongezond voor de werking van de democratie.''
Innovatie
In het mediacentra die Van Dijk voorstelt, zouden regionale kranten, radio en dergelijke kunnen samenwerken en zich bezighouden met innovatie.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik dacht in alle naïviteit dat de raad de taak had om de bestuurders te controleren, waardoor veronderstelde koninkrijkjes voortijdig kunnen worden afgebroken. Ik dacht ook nog dat bestuurders in zeer hoge mate ook uit zich zelf integer zijn en het goede met de gemeente voor hebben. Dat er pers is die ook bestuurders kritisch volgt is uitstekend. Maar dat de overheid die eigen pers moet gaan organiseren in een regionaal mediacentrum, dat lijkt me helemaal niets. Want wie betaalt bepaalt was toch een oud cliché? Het wonderlijke is dat er steeds meer informatie is en toegankelijk is via het net, maar dat kennelijk de waarde daarvan niet wordt gezien.
Dat er steeds meer informatie toegankelijk is via internet geldt in elk geval niet voor nieuwsberichten over lokaal bestuur, anders gezegd 'politiek nieuws' over beleidsterreinen als economie, natuur, onderwijs, zorg e.d. Zie het onderzoek "Wie waakt er in de regio?" op persinnovatie.nl: http://www.persinnovatie.nl/13204/nl/onderzoek-l …
Het tegendeel is eerder waar: in 80 gemeenten die het Stimuleringsfonds voor de Pers het afgelopen jaar een week lang online volgde zijn hoofdzakelijk korte berichten (ca. 150 woorden) over ongelukken, sport en cultuur te vinden. Achtergronden, interviews en columns tref je op internet nauwelijks aan en naarmate het inwonertal van gemeente afneemt, daalt ook het aantal nieuwsberichten in het algemeen (en over lokaal bestuur in het bijzonder). Kleinere gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht komen er online bekaaid vanaf, doordat het AD op zijn website alleen nieuws 'weggeeft' over de steden Rotterdam en Utrecht, maar nagenoeg niets over omliggende gemeenten die het papieren dagblad nog wel bedient.
Je kunt principiele bezwaren hebben tegen een regionaal mediacentrum, al dan niet mede door de overheid gefinancierd. Maar dan liefst wel op basis van steekhoudende argumenten. 'Wie betaalt bepaalt' betekent immers niet automatisch dat Den Haag de NOS 'dicteert', waarom zou dat op regionaal of lokaal niveau wel opgaan? Het is minstens van belang dat dit onderwerp op de agenda komt (en blijft), zodat er over oplossingen voor een wezenlijk probleem wordt nagedacht.
Inmiddels moeten we beter weten toch ! Zolang er niet daadkrachtig word opgetreden zal er niets veranderen. Van regio bewaking is geen sprake. Lokale kranten staan onder druk van bestuurders ! Censuur is de grootste boosdoener. Raadsleden die zich laten onderdrukken en op z'n zacht gezegd met de pet na gooien! Wethouders die er een puinhoop van maken en zich alleen maar bezig houden met hun macht positie. De lokale media blundert en zal het niet lang meer volhouden! De mens is op zoek, de waarheid het echte verhaal! Heeft u het al gehoord !! De overheid heeft , lees goed maar liefst driehonderd zeventig miljoen beschikbaar gesteld voor extra handen in de ouderen zorg. Dit is toch geweldig . Maar nu nog veel belangrijker nieuws ! Die 370 miljoen euro's zijn in andere zakken beland. Management en software . Is dat geen geweldig nieuws, directeuren die hun gang kunnen gaan en waar geen enkele controle is op geweest ( Controle ! ) Dat is nieuws wat de bevolking moet lezen . wie zijn hiervoor verantwoordelijk. Het volk kan er de vruchten van plukken, en de volgende verkiezingen rekenschap mee houden. Dat word nieuws ! Vriendelijke groet , klokkenluider misbruik & corruptie praktijken Hoogeveen Alescon Drenthe. H. Okken.
Joris Luijendijk heeft met zijn artikel over de verwevenheid van de belangen van landelijke journalisten met de belangen van politici aangetoond dat dit een desastreuze weg is. (NRC ca. 18 maanden geleden).
Mijn mening heb ik net verwoord bij:
‘Raad moet marginalisering niet accepteren’