Advertentie

RvS: Weigerambtenaren dwingen is geen oplossing

De Raad van State oordeelt negatief over het voorstel van D66 om alle ambtenaren en gemeenten te dwingen altijd en overal homokoppels te trouwen.

12 november 2012

Van ambtenaren van de burgerlijke stand altijd en overal eisen dat ze huwelijken tussen homoparen sluiten, is een te zwaar middel. Dat oordeelt de Raad van State over het plan van D66 om zo'n 'benoembaarvereiste' in te voeren.

Sluit mensen uit
De Raad vindt zeker dat alle homoparen overal moeten kunnen trouwen, maar ook dat zo'n vereiste aan de ambtenaren geen goede oplossing is. Het sluit namelijk mensen categorisch uit van 'gelijke benoembaarheid in de openbare dienst', ook als hun functioneren in de praktijk geen problemen zou opleveren.
 
Zelf afweging maken 

Naar het oordeel van de Raad draagt het voorstel ,,dan ook niet bij aan het vinden van een voor alle partijen min of meer aanvaardbare oplossing''. De Raad ziet meer in een benadering waarbij de gemeenten zelf en zorgvuldig een afweging kunnen maken.

Lees hier het hele advies van de Raad van State over het initiatiefwetsvoorstel over weigerambtenaren 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Het hele probleem met zogehten weigerambtenaren is inderdaad een non-probleem. Er zijn in elke gemeente wel ambtenaren te vinden die homostellen willen trouwen. De enkeling die dat om bepaalde religieuze redenen niet wil doen, moet je er simpelweg niet mee belasten, maar voor een ander kiezen. Dit was puur symboolpolitiek van D66. Problemem maken van zaken die in de praktijk niet tot problemen leiden. Het is crisis, me dunkt dat er wel belangrijkere zaken de aandacht verdienen
Ernest Tieman / projectmanager openbare ruimte
Ik heb nooit begrepen wat hier nou het grote probleem is. We hebben in Nederland de mogelijkheid en het recht om, als twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar te trouwen. Daar mogen we trots op zijn en dat moet wat mij betreft zo blijven. Elke gemeente heeft de plicht de wet uit te voeren, dus homohuwelijken te voltrekken. Als er in een gemeente ambtenaren zijn die dit perse niet willen, dan zorgen ze onderling of het hoofd er voor dat iemand zonder bezwaren het homostel trouwt.

Ik kan me niet voorstellen dat het homopaar wil of eist dat juist die weigerambtenaar hen in de echt verbindt, toch?

Ben het dus eens met Fritz en Jan dat er geen probleem is, zolang de gemeente maar zorgt dat homoparen netjes en zonder tegenzin in de echt verbonden worden.

En die weigerambtenaren hoeven niet ontslagen te worden; we verlangen toch ook niet van een VVD gemeentesecretaris dat hij opeens linkse overtuigingen heeft of uitdraagt als er een College van PvdA, Groenlinks of SP komt?
ooievaar
m.i. een degelijke reactie op laakbare symboolpolitiek
annelies
Volgens mij ligt de verantwoordelijkheid in dit geval van 'gelijke benoembaarheid in de openbare dienst', bij de sollicitant en niet bij de gemeente. Ik solliciteer als archivaris toch ook niet op een functie als brandweerman in het kader van 'gelijke benoembaarheid'?!?
Jan
Een non-probleem dat veel te veel aandacht krijgt. Stel je overigens eens voor dat een ambtenaar van de burgerlijke stand tegen zijn zin een homopaar moet trouwen. Gezellige boel zal dat worden. Dan kies je toch uit die tientallen andere ambtenaren die er wèl plezier in hebben? Pas als er in een gemeente (zeer onwaarschijnlijk) alleen maar weigerambtenaren werkzaam zouden zijn en alle buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand van die gemeente ook bezwaren zouden hebben, zou er wat aan moeten worden gedaan.
Advertentie