Advertentie

Rutte: Van Rey op lijst niet verstandig

Politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek doen er verstandig aan zich verre te houden van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Dat vindt premier Mark Rutte, die daarmee de lijn steunt van het hoofdbestuur van de VVD in de kwestie rond de van corruptie verdachte Roermondse VVD'er Jos van Rey.

13 september 2013
Premier Mark Rutte steunt de lijn van het hoofdbestuur van de VVD in de kwestie rond de Roermondse VVD'er Jos van Rey. De in opspraak geraakte Van Rey wil tegen de zin van de VVD-leiding in toch op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.

Integriteit

Rutte stelde dat politici die betrokken zijn bij een strafrechtelijk onderzoek er verstandig aan doen zich verre te houden van kandidatenlijsten bij verkiezingen. Hij benadrukte dat Van Rey op een alfabetische groslijst staat en dat pas in november besloten wordt over de kandidatenlijst. Hij verwees naar een commissie-Integriteit die de VVD dit jaar instelde en die ook naar de zaak-Van Rey kijkt.

Onderzoek OM

Kritiek op het Openbaar Ministerie, dat al geruime tijd onderzoek doet naar Van Rey maar nog geen aanklacht heeft geformuleerd, uitte Rutte niet. Het VVD-hoofdbestuur zei donderdag nog dat de lange duur van het onderzoek en de lange periode van onzekerheid schadelijk is voor de VVD. ,,Het Openbaar Ministerie moet in volle rust en focus zijn werk kunnen doen. Het is aan mij en aan de minister van Veiligheid en Justitie om het OM daarin te verdedigen'', zei Rutte.

Vervolging

Ook staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) vindt dat het OM zijn zaak tegen Van Rey moet afmaken, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. ,,Het recht zal zijn loop hebben'', stelde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. ,,Ik sta vierkant achter het OM.' Teeven wil zich niet mengen in de discussie over zijn in opspraak geraakte partijgenoot Jos van Rey. Of Van Rey inderdaad terechtkomt op de Roermondse VVD-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart, is ,,een beslissing van het hoofdbestuur", zei Teeven. Hij kon niet zeggen waarom het nog altijd niet duidelijk is of het OM Van Rey gaat vervolgen. ,,Daar kan alleen het OM iets over zeggen."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rene / hulptroepen
Rutte op de lijst van de VVD is anders ook geen goed idee.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie