Advertentie

Maastricht verwijdert consulaat Rusland

Maastricht wilde na recente uitspraken van de honorair consul niets meer met de man en diens consulaat te maken hebben.

ANP
16 maart 2022
Nederland en Rusland
Shutterstock

Het Russisch consulaat in Maastricht is per direct weg. Dat laat de gemeente woensdag weten. Maastricht wilde na recente uitspraken van de honorair consul niets meer met de man en diens consulaat te maken hebben.

Het consulaat-generaal van de Russische Federatie in Noord-Brabant en Limburg was sinds 2014 in Maastricht gevestigd. Na de Russische inval in Oekraïne liet honorair consul Constantijn van Vloten weten achter Poetins 'vredesmissie' te staan. De consul beschouwt de Russische president als de man die de Derde Wereldoorlog voorkomt, verklaarde hij onlangs in De Limburger. Hij rechtvaardigt de oorlog in ongeveer dezelfde bewoordingen als Poetin.

Dat viel verkeerd bij onder meer burgemeester Annemarie Penn van Maastricht. De gemeente maakte haar afkeuring aan de consul kenbaar, maar stuurde ook samen met de provincies Limburg en Noord Brabant een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken. Die is verantwoordelijk voor de honorair consuls en het diplomatiek verkeer tussen Nederland en buitenlandse staten.

Bonbonnière

Daarnaast bleek dat het consulaat in de voormalige schouwburg La Bonbonnière niet meer dan een postadres was. 'Van een huurovereenkomst was al enige tijd geen sprake meer, waardoor de heer Van Vloten eigenlijk zonder recht de indruk gaf gebruik te maken van de Bonbonnière', aldus Penn woensdag in een brief aan de gemeenteraad. 'Mede op ons verzoek is een einde gemaakt aan deze situatie en is het adres verwijderd op de site van het consulaat. Hierdoor is het Russisch consulaat niet langer gevestigd in onze stad. We hebben Buitenlandse Zaken ook gevraagd het adres in Maastricht van hun website te halen.'

'Met deze twee stappen hebben we als Maastricht denk ik het maximale gedaan om de honorair consul van Rusland te laten zien dat er in Maastricht geen plaats is voor de manier waarop hij zijn consulaat invult en de uitspraken die hij daarbij doet.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie