Advertentie

105 wethouders gedwongen weg in 2012

Per week zijn in het afgelopen jaar twee wethouders gevallen: een totaal van 105 wethouders moesten vanwege een conflict het veld ruimen.

03 januari 2013

In totaal 105 wethouders hebben in 2012 gedwongen het veld moeten ruimen. Dat beweert VNG Magazine, het officiële blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, op basis van eigen onderzoek.

Twee jaar na verkiezing
Het gedwongen vertrek van ongeveer twee wethouders per week is zelden geëvenaard. Alleen in 2004 en 2008 vielen de wethouders ook in een dergelijk tempo. Opvallend genoeg gaat het telkens om het tweede volledige jaar dat de wethouders in het zadel zitten na raadsverkiezingen.

Financieel wankel beleid

De voornaamste reden voor het gedwongen vertrek van een wethouder is financieel wankel beleid. Als er kosten- of budgetoverschrijdingen dreigen, is de kans reëel dat de wethouder zijn biezen moet pakken, concludeert VNG Magazine.

Integriteitsproblemen
Integriteitsproblemen komen het vaakst in de media. Zo ging bijvoorbeeld het vertrek van de Roermondse wethouder Jos van Rey, die inmiddels verdacht wordt van ambtelijke corruptie, met veel rumoer gepaard. Maar aan het vertrek van een wethouder ligt maar zelden een integriteitsprobleem ten grondslag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Menting / Directeur
Je zult zien dat de Risicomatrix-BZK toch nog zijn waarde bewijst..

B&W en gemeenteraden die de risiciomatriox-BZK gebruiken om hun belangrijkste bestuursrisico''s vooraf en tijdens de 4 jaar te bespreken zullen veel minder geconfronteerd worden met dit soort problemen.

Doel van ruim 100 ontslagen naar max. 10 per jaar!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie