Advertentie

Lastige rol burgemeesters bij omstreden demonstraties

Nederlandse burgemeesters moeten er voor zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren. Dat stelt de gemeente Den Haag in een schriftelijke verklaring. De Kamerfracties van CDA, CU en SGP hebben de ministers Opstelten (VenJ) en Plasterk (BZK) opheldering gevraagd over de stellingname van de Haagse burgemeester.

25 juli 2014

Alle Nederlandse burgemeesters moeten er voor zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren. Dat stelt de gemeente Den Haag in een schriftelijke verklaring.

Haatzaaiend

Aanleiding voor de verklaring is de pro-Palestijnse demonstratie donderdag in Den Haag die, zo schrijft het gemeentebestuur, ‘veel heeft losgemaakt in de samenleving’. Tijdens die demonstratie werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een journalist die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet. Of de leuzen haatzaaiend waren, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht.

Geen bevoegdheid

‘Uiteraard is het totaal verwerpelijk als tijdens demonstraties wordt opgeroepen tot haat jegens bevolkingsgroepen. Daar moet tegen worden opgetreden. Het Openbaar Ministerie doet dat ook’, stelt de gemeente. Als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd, kan het OM strafvervolging instellen. ‘De burgemeester heeft bij dit onderzoek en bij eventuele vervolgen geen enkele bevoegdheid.

Grondrecht

Het grondrecht om te mogen demonstreren is zo fundamenteel dat alle Nederlandse burgemeesters er voor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden, benadrukt de gemeente in haar verklaring. ‘De wet bepaalt dat de burgemeester een beperking alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan opleggen. Een eventuele beperking kan worden getoetst door de rechter. De wet beschermt daarmee de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van demonstratie, belangrijke pijlers onder onze vrije samenleving. Bij de onderhavige demonstratie konden geen beperkingen worden opgelegd.’

Oproep aan burgemeester

Het OM gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken, meldde het OM vrijdag. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opgeroepen krachtig stelling te nemen tegen antisemitische uitingen. Ook vrijdagmiddag wordt in Den Haag gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in Gaza.

Kamervragen

De Tweede Kamerleden van ChristenUnie, SGP en CDA hebben de ministers Opstelten (VenJ) en Plasterk (BZK) om opheldering gevraagd over de stellingname van de Haagse burgemeester. Zij willen van de bewindslieden onder meer weten of ze de mening van Van Aartsen delen dat er ‘geen grenzen zijn overschreden’. De Kamerleden – Segers (CU), Van der Staaij (SGP) en Omtzigt (CDA) vinden dat sprake is van het gedogen van antisemitisme bij de demonstratie.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meekijkend argusoog
De kern van de ernstige problemen in Nederland is dat men het oude 'God, Nederland en Oranje' heeft losgelaten.

Dat was het stabiele fundament van ons land en daarmee doorstonden we alle stormen. Niet zonder kleerscheuren, maar toch.Nu is het 'Allah, EU en Rood', waardoor we steeds verder richting de afgrond afglijden en de ruggegraat ontbreekt om op te treden.

Gezien de (hervormde) achtergrond van burgemeester Van Aartsen zou je mogen verwachten dat hij de waarde van de leus 'God, Nederland en Oranje' kent en deze hooghoudt. Hij deed het al tijdens de beëdiging van de nieuwe raadsleden, door het woord 'Allah' niet toe te staan. Nu moet hij voor Nederland en Israël opkomen.
Olivier
De pro-Israël demonstratie in Amsterdam was pas exemplarisch voor een omstreden mening. Goed dat deze mensen strijden tegen het zionistische terrorisme.
Willem Kamps
@JeTe Even los van wat er is geroepen: waarom zou Van Aartsen moeten opkomen voor Israël? Als burgemeester behoort hij boven de partijen te staan, dat geldt ook bij demonstraties in zijn stad.

En kijken we verder, dan is er een conflict aan de gang waarin beide partijen alles behalve schone handen hebben, maar beide partijen (en hun aanhangers) vinden dat zij het grootste gelijk aan hun kant hebben. Tja, dan wordt het lastig onderhandelen en worden de acties en reacties alleen maar extremer.
Hendrik
Tijdens de demonstratie vorige week in Den Haag werd door een van de sprekers geroepen: „Er komt een dag dat iemand zegt: ’er zit een Jood achter mij verborgen, vermoord hem.’” De betogers joelden na deze speech.

Dit is een directe verwijzing naar artikel 7 van het handvest van Hamas dat luidt: “De Dag des Oordeels komt niet totdat moslims alle Joden ter dood hebben gebracht, totdat de Jood zich achter stenen en bomen verstopt. De stenen en bomen zullen zeggen: “O, moslims, o, Abdoela, er is een Jood achter mij, kom, en doodt mij”. Alleen de Gharkadboom zegt dit niet – want het is een Joodse boom.”Dit is een regelrechte oproep tot massamoord. En de burgemeester maar roepen dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd.Voor al die mensen die denken dat met Hamas redelijk gepraat kan worden of dat ze alleen iets tegen Israël hebben en niets tegen Joden, is dit handvest van Hamas zeer leerzaam. Vol Jodenhaat, de Joden zijn de bron van alle kwaad, Joden moeten uitgeroeid worden enz.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Als ik zo kijk naar de reacties is het opleidingsniveau ook wel bedroevend slecht in Nederland. Henk merkt terecht op dat Hamas de vernietiging van de staat Israël als doel heeft. Het schreeuwen van anti-semitische leuzen is gewoon strafbaar. Klaar. Ook het tonen van hakenkruizen. Doel van zo'n demonstratie moet zijn om tot een vorm van vrede en bezinning te komen in het Midden-Oosten, niet om nog meer haat te zaaien. Aan sukkels met pakken boter op het hoofd en weinig herseninhoud heeft dit land helaas geen gebrek. Kern van het probleem is de extreme haat en het cynisme in het Midden-Oosten. Cynisch omdat Hamas doodleuk raketinstallaties in woonwijken en naast scholen bouwt, ook cynisch omdat Israël nu gewoon alles plat bombardeert. Ik moet echter ook constateren dat het NOS Journaal qua berichtgeving ook niet uitkomt boven het niveau dat voor een 11 jarige geschikt is. Kijk eens naar CNN of BBC World News voor een gedegen analyse. Ik ben benieuwd naar de reactie van het Openbaar Ministerie.
Likoed Nederland / Vereniging
Ondanks alle commotie rond de vorige demonstratie waren er slechts zes (!) politieagenten ter plekke. Dat was nauwelijks voldoende om de journalisten te beschermen tegen molestatie.Laat staan dat opgetreden kon worden tegen de oproepen tot genocide.Schandalig is te zwak uitgedrukt.
m.berkelaar
Inderdaad, het opleidingsniveau is laag. En de algemene kennis ook. En het tolerantieniveau is daarmee bedroevend. Immers, alles wat tegen de 'gangbare' mening ingaat heet tegenwoordig al schokkend te zijn. Ik vermoed dat veel kunstuitingen uit de jaren '70 en '80 door eerdere commentatoren als schokkend worden ervaren.

Dat is het resultaat van domhouden, zowel door overheid als pers. Met een agressief en slaanderig volk tot gevolg. Zucht ...
Advertentie