Het kabinet Rutte III trekt zich steeds minder aan van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer. Vooral de ministeries van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) en Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) lijkt het weinig te kunnen schelen wat de Algemene Rekenkamer adviseert.
Rutte III negeert helft adviezen Rekenkamer
Het kabinet Rutte III trekt zich steeds minder aan van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer. Vooral de ministeries van Buitenlandse…
Sinds 2015 nemen ministers gemiddeld ongeveer twee van de drie aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer ter harte. Per jaar fluctueert dat percentage echter sterk. Vooral sinds 2018 daalt dat opmerkelijk, zo blijkt de Voortgangsmeter 2021. Daarin brengt de Algemene Rekenkamer in beeld brengt wat ministers in de periode 2015 – 2020 hebben gedaan met de uitkomsten van onderzoeken.
Opvallende daling
In de afgelopen zes jaar deed de Algemene Rekenkamer 590 aanbevelingen in tientallen onderzoeken. Ministers deden daarop 366 toezeggingen. Vorig jaar kelderde het aantal toezeggingen op basis van de aanbevelingen tot 50 procent. ‘Een opvallende daling waarvoor we, op dit moment, nog geen duidelijke verklaring hebben’, aldus de Rekenkamer.
Binnenlandse Zaken
Het percentage toezeggingen wisselt van minister tot minister sterk. Vijf ministers – die van Economische Zaken op kop, gevolgd door Justitie en Veiligheid, Defensie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën) beloofden aan de slag te gaan met ten minste 67 procent van de aanbevelingen. De ministers van BHOS en OCW kwamen tot respectievelijk slechts 39 en 37 procent.
Opvallend is dat meer dan de helft van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer – 298 van de 590 – wordt gedaan aan vier ministers: de ministers van Binnenlandse Zaken, Financiën, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Acties
De Algemene Rekenkamer bracht in de Voortgangsrapportage ook in kaart of ministers daadwerkelijk tot actie over gingen en het niet alleen bij toezeggingen bleef. Elke twee jaar krijgen de ministeries daarom de vraag te rapporteren welke maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de aanbevelingen. Daaruit blijkt dat 58 procent van de toezeggingen ter hand was genomen, waarvan 33 procent al was afgerond.
Uit de analyse blijkt ook dat ministers soms geen toezeggingen doen, maar toch aan het werk gaan met de uitkomsten van onderzoek van de Rekenkamer. ‘Zo bekeken resulteert bijna drie kwart van de aanbevelingen in actie’, aldus de Rekenkamer.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De adviezen van de Raad van State worden net zo hard genegeerd (zie de keutel van de Omgevingswet, de Participatiewet, Jeugdwet, het "Wobke-Wiebes"-fonds, etc) Als het in de coalitie is afgesproken, doen we het gewoon zo. Het stemvee in de beide kamers doet niet moeilijk verder.
Liegen, liegen en nog eens liegen.
Dat is het motto van het psychopaten-kabinet Rutte 3.
En in Rutte 4 zal het van hetzelfde laken een pak zijn.
De ambtenaren op de ministeries bepalen wat er met de adviezen gebeurt, en die souffleren Rutte en zijn kompanen. Die ambtenaren zouden net als in America hun biezen moeten pakken na een verkiezing zodat het beleid zich kan aanpassen aan een nieuwe regering met een andere visie. Dat gaat er dus niet van komen, die beloofde bestuurlijke omslag met al die vastgekleefde onzichtbare dictatortjes die feitelijk de dienst uitmaken.
@Nico: laten we aub niet dat overnemen, waar ze om de beurt elkaars beleid afbreken. Het voegt verder ook niets toe aan deze constatering dat adviezen genegeerd worden.
Wat misschien een beter idee is: laat via de minister maar een reactie komen waarom de adviezen niet zijn overgenomen en daarmee automatisch welke wel.
@doeterniettoe, beetje screenen kan geen kwaad in het vastgeroeste personeelsbestand. Wie gaat hier Kamervragen over stellen, of gaan we binnenkort de rekenkamer opheffen? https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervra …
Rutte heeft echt overal lak aan, zolang hij maar op het pluche zit. Liegen, bedriegen, vergeten, en het niet nakomen van afspraken. De Rekenkamer zorgt voor transparantie….. en daar houdt Rutte niet van. Weg met die man, ook omdat hij al een half jaar lang de formatie blokkeert.
Enige vorm van zelfreflectie is bij dit Kabinet ver te zoeken. Vooral doorgaan met blunderen!