Advertentie

Rehwinkel legt voorzitterschap Veiligheidsregio deels neer

Burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen draagt taken voor Veiligheidsregio Groningen deels over aan vice-voorzitter Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

19 april 2012

De Groningse burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) draagt zijn taken als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen deels over aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer. D66 wil opheldering.

Vice-voorzitter neemt deel taken over
In een gezamenlijke persverklaring wilden beide bestuurders gisteravond de "onhelderheid over de taakverdeling rond de crisisbeheersing" wegnemen. Een gemeentewoordvoerder van Hoogezand-Sappemeer bevestigt eerder op de dag al dat de bestuurscommissie van de Veiligheidsregio Groningen het besluit heeft genomen dat voorzitter Rehwinkel een stapje terug doet. Yvonne van Mastrigt, vice-voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, neemt het stokje "in de koude fase" over. Mocht er een crisis (de "warme fase") uitbreken, zoals begin dit jaar met de wateroverlast, dan komt Rehwinkel weer in beeld.

Taakverdeling bestond in praktijk al
In de verklaring staat dat de taakverdeling in de praktijk al in belangrijke mate bestond, maar dat deze nu bestuurlijk is bezegeld. De afspraken komen voort uit de aanbeveling uit een nog lopende evaluatie van het Groningse model voor crisisbeheersing, namelijk om op bestuurlijk niveau een aanjager aan te wijzen. In de komende tijd zal de taakverdeling, gecombineerd met de lopende evaluatie van de aanpak van de wateroverlast in januari, nader worden uitgewerkt. Beide bestuurders willen geen nader commentaar geven.

Tijd en ruimte
Volgens het Dagblad van het Noorden heeft Rehwinkel naar eigen zeggen te weinig tijd en ruimte om voldoende energie in zijn taken te steken. De bezuinigingen in Groningen vragen veel van zijn tijd en hij moet ook vaak in Den Haag zijn voor overleg over de Nationale Politie. Hij zou het besluit het rustiger aan te doen al hebben genomen na de wateroverlast en zou zelfs hiervoor al hebben aangegeven "dat we hiernaar moeten kijken".

Schriftelijke vragen van D66
Aan de hand van die berichtgeving stelde D66 al schriftelijke vragen over de democratische legitimiteit van de veiligheidsregio. Fractievoorzitter Jetze Luhoff was verrast door het bericht en wist dus ook niet dat Rehwinkel zijn functie deels wilde neerleggen. 'Ik vraag me af of het wel handig is om de dagelijkse leiding aan de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer over te laten en dan in tijden van crisis weer terug te komen. Wat houdt de dagelijkse leiding eigenlijk in? Zijn dat alleen administratieve taken of is dat ook het plannen van oefeningen? Ik heb daar geen zicht op.'

Snel discussie rol gemeenteraad
Luhoff wil ook weten hoe de verhoudingen liggen tussen raad, college, burgemeester en veiligheidsregio, in het bijzonder in de situatie waarin niet de eigen burgemeester voorzitter is. Ook wil D66 weten hoe het is gesteld met de verantwoording aan de gemeenteraad voor het optreden of het achterwege blijven van optreden vanuit de Veiligheidsregio. 'Wat is onze rol? We worden een keer per jaar geïnformeerd over het beleidsplan. Dan kunnen we onze wensen en bedenkingen aangeven. We zouden nog praten over de vormgeving, maar dat is nog niet gebeurd. Nu deze besluiten worden genomen, wil ik die discussie snel voeren.'

Rehwinkel
Dat de verschillende petten conflicteren bleek eerder op de dag al uit de woordvoering. Eerst was er sprake van dat burgemeester Rehwinkel zelf met een verklaring zou komen, maar later vertelt woordvoerder Niko Beets dat eerst de schriftelijke vragen van D66 beantwoord zullen worden. 'Die zijn gesteld aan B en W.' Hij wilde daarom niet bevestigen dat Rehwinkel zijn taken deels overdraagt. 'De antwoorden komen eerdaags naar buiten en deze zullen wij met grote voortvarendheid beantwoorden.'

Woordvoering
De woordvoering van de Veiligheidsregio Groningen ligt in dit geval ook bij Rehwinkel, liet de Brandweer Groningen vervolgens weten. 'Dat is inderdaad dezelfde persoon', zegt Beets. 'En Rehwinkel kiest ervoor nu niet te reageren. Ook niet als voorzitter van de veiligheidsregio.' De woordvoerder van de gemeente Hoogezand-Sappemeer bevestigde echter wel dat het besluit is genomen dat de burgemeester Van Mastrigt om genoemde redenen de taken van Rehwinkel deels overneemt. Tot slot kwam dus toch een persverklaring, waarin ook staat dat de vragen uit de Groningse gemeenteraad tijdens de eerstvolgende vergadering van B&W worden beantwoord.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert / adviseur
Op zich ben ik een liefhebben van D66. Energie en tijd verspillen aan dit soort onzinnige vragen gaat echter te ver. Als je raadslid bent en weet je niet eens wat je positie is hoor je zelf niet op deze plek thuis. De democratische legitimiteit van de veiligheidsregio? Waar gaat dit over?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie