Advertentie

Raadslid Weert in de fout als adviseur

Raadslid en oud-wethouder René Verheggen uit Weert heeft niet integer gehandeld door adviseurswerk voor een projectontwikkelaar te verrichten tijdens zijn periode als raadslid. Dat concludeert het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

11 maart 2009

Dubbelrol
In opdracht van het college van burgemeester en wethouders van Weert onderzocht BING de dubbelrol van Verheggen (Weert Lokaal) rondom de vestiging van het zogeheten Frunshoppingcentre in Weert. De 69-jarige Verheggen die 26 jaar wethouder was en meer dan 37 jaar raadslid, gaf in het presidium vorig jaar toe dat hij betaald adviseur was geweest van projectontwikkelaar Focus over het Frunshopplan in de periode (2006-2008) dat hij als raadslid meestemde over datzelfde plan.

Persoonlijk belang
BING heeft niet kunnen constateren dat Verheggen ook tijdens zijn wethouderschap advieswerk voor Focus verrichtte, een feit waarvan hij door twee ondernemers wordt beschuldigd. Maar in zijn hoedanigheid als raadslid heeft hij door zijn nevenfunctie zijn persoonlijk belang gediend. Zijn optreden was in strijd met de wet- en regelegeving op het gebied van integriteit en met de kernbegrippen ‘onafhankelijkheid’ en ‘zorgvuldigheid’ van bestuurlijke integriteit uit de gemeentelijke gedragscode voor raadsleden.

2500 Euro
Verheggen had bij het bekendmaken van zijn nevenfunctie aan de raadsgriffier destijds ook meer duidelijkheid moeten verschaffen over de aard, inhoud, duur en bezoldiging van zijn adviseurschap, concludeert BING. Zo liet hij in het midden aan welke partij hij adviseerde. Tevens verklaarde hij in een gesprek met de burgemeester en de raadsgriffier dat hij van Focus een vergoeding van ongeveer 250 euro per maand kreeg. In werkelijkheid betaalde de projectontwikkelaar hem per kwartaal 2000 euro, plus 500 euro onkostenvergoeding.

 

Onduidelijk
Door zijn gebrek aan transparantie heeft de gemeenteraad de objectiviteit van haar besluitvorming niet goed kunnen bewaken. Verheggen had niet moeten deelnemen aan beraadslagingen binnen de fractie en stemmingen in de gemeenteraad over het bewuste onderwerp. Ook een overleg bij de provincie als adviseur van Focus had hij niet moeten bijwonen. Voor de provincie was onduidelijk in welke hoedanigheid Verheggen daar zat.

 

De gemeenteraad bespreekt het rapport vanavond. Burgemeester Jacques Niederer wil vooruitlopend daarop niet reageren op de bevindingen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie