Advertentie

Keuze voor Asscher kost Roermondse fractie zetel

PvdA-raadslid Selami Coşkun stapt uit de partij en gaat als eenmansfractie verder, kondigde hij na de leiderschapsverkiezing aan.

10 december 2016

De verkiezing van Lodewijk Asscher tot PvdA-lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen kost de lokale fractie in Roermond een raadszetel. PvdA-raadslid Selami Coskun stapt uit de partij en gaat als eenmansfractie verder, kondigde hij na de leiderschapsverkiezing aan. 

Zetel teruggeven

Nieuwssite Dichtbij meldde gisteravond het vertrek van Coskun. De PvdA-fractie probeert hem ertoe te bewegen zijn zetel terug te geven aan de partij. Het raadslid vindt dat Asscher heeft bijgedragen aan een negatieve toonzetting in het integratiedebat, door zijn reactie op een onderzoek van Motivaction twee jaar geleden. Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, noemde toen de uitkomst dat 83 procent van de Marokkaans-Nederlandse jongeren sympathie zou hebben voor de terroristische organisatie IS "verontrustend". Het onderzoek werd naderhand door andere wetenschappers bekritiseerd om de vraagstelling, onderzoeksmethode en representativiteit. 

Verdomhoekje

Volgens raadslid Coskun voelden veel Turkse inwoners zich "in het verdomhoekje gezet"; hij eiste excuses van Asscher, maar kreeg die niet. Nu Asscher tot partijleider is gekozen, keert het raadslid de partij de rug toe, meldt hij aan Dichtbij. Inmiddels heeft het lokale fractiebestuur het raadslid opgeroepen zijn zetel af te staan.

Zetel komt PvdA toe

De partij is niet blij met zijn vertrek, aldus het bestuur in een verklaring. "Niet alleen verliezen we hiermee een actief raadslid met een brede achterban, maar door zijn keuze om de zetel niet ter beschikking te stellen aan de Partij waarvoor hij is verkozen in de raad, verliest de PvdA Roermond een zetel die haar rechtens toekomt. De PvdA Roermond zal Selami Coskun verzoeken de zetel ter beschikking te stellen."


Van drie naar twee

De PvdA heeft in Roermond drie zetels in de gemeenteraad. Als Coskun zijn zetel meeneemt zijn dat er nog twee van 31.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paulus
Het 4-jaarlijkse ritueel bij de PvdA: met de verkiezingen in jet vooruitzicht wordt de zittende partijleider een mes in de rug gestoken. Samsom deed het in 2012 bij Cohen. En wordt nu zelf verraden door Asscher. Die als wethouder niets heeft gepresteerd en Amsterdam met een grote financiele puinhoop achterliet. En als Minister van Sociale Zaken belabberde wetgeving produceerde en -zoals een rechtgeaarde rooie betaamt - het geld over de balk smeet.
veestapel
Coskun maakt een politieke afweging, zijn zijn blanke pvda baasjes nog niet gewend.
Paul / projectleider
PvdA? Bestaat die dan nog na de TK verkiezingen?Deze man zoekt op zijn manier om zijn achterban aan te spreken (gokje deze meneer had wél genoeg voorkeurstemmen voor een eigen zetel?)
Jan
Hoog tijd voor een wetswijziging: voortaan stem je op een partij, niet op een persoon. En als een fractielid uit die partij stapt, moet hij dan voortaan ook zijn zetel teruggeven aan de partij. Voorkomt ook verdere versplintering van het politieke landschap.
Henk Donkers / medewerker
Zo eenvoudig ligt het volgens mij niet. Jan.

Als een volksvertegenwoordiger meelift op de stemmen van de lijsttrekker dan lijkt het mij erg redelijk om de zetel, die toebehoort aan de partij, netjes af te staan.

Als een vertegenwoordiger is verkozen op eigen kracht, dus met voorkeursstemmen dan ben ik van mening dat hij een zetel mag houden.

Helaas zien we wel veel dat vertegenwoordigers die niet op eigen kracht in een raad of parlement zijn gekomen toch hun zetel behouden. Dat is erg schadelijk voor de reputatie en het vertrouwen in de politiek.

Hoe het in dit geval zit weet ik niet. Staat helaas niet vermeld in het artikel.Hendrik
Je bent gemeenteraadslid en je bedankt omdat de politiek leider van jouw landelijke partij een onderzoek niet heeft uitgelegd zoals jij vindt dat het moet? Wat een drogreden. Die heeft toch helemaal niets met het gemeenteraadswerk te maken?Jan
@Henk. Als je het systeem van stemmen op een partij invoert, vervalt de mogelijkheid om met voorkeursstemmen gekozen te worden. Probleem opgelost.
Steven / Adviseur
Is dit nog relevant? Het is na de verkiezingen waarschijnlijk toch afgelopen met de PvdA. De afgelopen decennia zelden zo'n hypocriete partij meegemaakt.
Advertentie