Advertentie

Raad van State verwijst klachten Kieswet naar prullenbak

De Raad van State heeft zich de afgelopen dagen gebogen over enkele zaken die particulieren en enkele politieke groeperingen hebben aangespannen in het kader van de Kieswet. De kwesties zijn aan de orde gesteld in verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. In alle zaken heeft de Raad van State de uitspraak ongegrond of niet-ontvankelijk uitgesproken.

02 februari 2010

Belangenverstrengeling
Een inwoner van Breda wilde dat de kandidatenlijsten in zijn gemeente ongeldig zouden worden verklaard in verband met belangenverstrengeling. De rechter oordeelde dat de Kieswet geen bepaling bevat die kandidaatstelling verbiedt in geval van zakelijke belangen van de kandidaat. Het is aan de gemeenteraad om geloofsbrieven te beoordelen en of iemand de functie van raadslid mag vervullen. Het bezwaar is ongegrond verklaard.

Kandidatenlijst
Een Amsterdammer vocht het besluit aan van het hoofdstembureau van Amsterdam dat hem en zijn vrouw van de kandidatenlijst van D66 had gehaald. De Raad oordeelde: ‘De omstandigheid dat de ingediende kieslijst niet in overeenstemming is met hetgeen door de ledenvergadering van D66 is beslist, is geen reden om de kandidatenlijst ongeldig te verklaren.'

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Ik mis in deze opsomming de perikelen van Harenkarspel Vooruit. Die zou 10 minuten te laat in het gemeentehuis gearrriveerd zijn voor het inleveren van de kandidatenlijst, volgens het Stembureau dan, volgens eigen zeggen niet.
H@V mag nl. niet meedoen aan de verkiezingen.
Enno Brommet / voorzitter hoofdstembureau
Klopt, Harenkarspel Vooruit was twaalf minuten te laat met inleveren, heeft dat zelf bevestigd door er voor te tekenen, en onomstotelijk is vastgesteld dat zij 10 minuten te laat het gemeentehuis betraden.
Ook dat beroep is derhalve naar de prullenbak verwezen hoewel de partij tegen beter weten in bleef beweren dat ze wel op tijd waren. Het stembureau had voldoende bewijzen dat dit niet het geval was. Bovendien is de Kieswet duidelijk over het tijdstip van inleveren.
Advertentie