Advertentie

RvS: vergunning coffeeshop mag voor bepaalde tijd

Volgens de Raad van State mogen burgemeesters een tijdslimiet van vijf jaar stellen aan een vergunning voor coffeeshops.

ANP
13 september 2023
coffeeshop_shutterstock
Shutterstock

Burgemeesters mogen een tijdslimiet van vijf jaar stellen aan een vergunning voor coffeeshops. Die uitspraak deed de Raad van State (RvS) woensdag in een zaak die was aangespannen door twee coffeeshops in Roermond tegen de gemeente. Voormalig burgemeester Rianne Donders (CDA) van Roermond wilde de exploitant van Skunk en Sky slechts voor vijf jaar een vergunning geven. De exploitant wilde een vergunning voor onbepaalde tijd. Maar de RvS stelt de burgemeester deels in het gelijk: vanwege de openbare orde en het woon- en leefklimaat mag de burgemeester een tijdelijke vergunning geven.

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Manager Wijken

JS Consultancy
Manager Wijken

Overlast

Zodoende kan de burgemeester na een aantal jaren opnieuw bekijken of de vergunning verlengd kan worden, in het licht van diezelfde openbare orde en het leefklimaat. Volgens de Europese richtlijnen mag een burgemeester de duur van exploitatievergunningen alleen beperken als er een 'dwingende reden van algemeen belang is' om dat te doen. Dat is hier het geval, oordeelt de RvS. Omwonenden ervaren namelijk veel overlast van de coffeeshops.

'Schaarse vergunning'

Burgemeester Donders wilde bovendien de vergunning aanbesteden, zodat ook andere gegadigden de shops konden overnemen. Volgens de regels van een horecavergunning zou een coffeeshop onbeperkt kunnen worden geëxploiteerd door steeds dezelfde eigenaar. Maar wanneer die voor een coffeeshop wordt beschouwd als een 'schaarse' vergunning, moet die wettelijk worden aanbesteed, aldus de gemeente Roermond. Zover gaat de Raad van State niet. 'De Raad zegt niets over een schaarse vergunning', benadrukte de woordvoerder. 'Dit is iets waarover later eventueel nog een procedure kan volgen.'

Landelijke consequenties

Wel erkent de woordvoerder dat de uitspraak van de raad landelijke consequenties heeft. Burgemeesters kunnen in het kader van de openbare orde en het woon- en leefklimaat een tijdelijke vergunning geven, in plaats van de nu gangbare onbepaalde vergunning.

Stoelendans

Branchevereniging PCN van cannabisondernemers betreurt de uitspraak, omdat die het coffeeshops nog moeilijker zou maken om te functioneren. 'Deze uitspraak zal leiden tot een periodieke stoelendans rondom coffeeshops, waarbij de expertise en ervaring die de huidige ondernemers hebben opgebouwd eenvoudig verloren kan gaan', aldus het PCN.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De Overheid hinkt teveel op twee gedachten. Coffeechops worden in de meeste Gemeenten al jarenlang gedoogd en in enkele Gemeenten (Breda, Tilburg) kan straks wiet worden afgenomen via door de Overheid goedgekeurde bedrijven. Daarentegen wordt het ondernemers in Roermond in financieel opzicht wel erg lastig en onzeker gemaakt door hun bedrijf te moeten exploiteren op basis van vergunningen die voor 5 jaar worden verstrekt en (mogelijk) toekomstige aanbestedingen.
Advertentie