Advertentie

Rotterdamse gemeenteraad debatteert over rellen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei na de rellen bij het consulaat dat de consul 'op schandalige wijze' gelogen heeft over de bedoelingen achter de Turkse protesten. Aboutaleb voelde zich door de consul misleid, zei hij na afloop van de met harde hand beëindigde demonstratie in de nacht van zaterdag op zondag.

13 maart 2017

De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdag over de demonstratie bij het Turkse consulaat en de rol daarin van de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz.Het agendapunt is maandag aan de raadsagenda toegevoegd op unaniem verzoek van de fractievoorzitters, bevestigt de griffie van de Rotterdamse gemeenteraad. De rellen zullen als eerste agendapunt worden besproken.

Rol van Turkse consul

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei na de rellen bij het consulaat dat de consul 'op schandalige wijze' gelogen heeft over de bedoelingen achter de Turkse protesten. Aboutaleb voelde zich door de consul misleid, zei hij na afloop van de met harde hand beëindigde demonstratie in de nacht van zaterdag op zondag. Zo was de consul volgens de burgemeester niet open geweest over de komst van de Turkse minister voor familiezaken naar het consulaat. 'Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen', aldus Aboutaleb.

'Onbestaanbaar'

Fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de gemeenteraad, noemt de houding van de consul-generaal 'onbestaanbaar'. 'Ik ga ervan uit dat het zo is gegaan als de burgemeester heeft geschetst en ik vind dat niet kunnen', aldus Buijt. Hij wil echter nog geen uitlatingen doen over eventuele maatregelen. 'Ik wil nog geen grote woorden gebruiken, want we moeten ons als stad niet groter voordoen dan we zijn en ik heb nu nog geen idee over wat onze mogelijkheden zijn. Dat ben ik nog aan het bestuderen.'

Vertrouwelijke brief

Fractievoorzitter Christine Eskes van het CDA liet zich tegenover RTV Rijnmond eerder in soortgelijke bewoordingen uit: 'We gaan er in eerste instantie niet over. Maar wat ons betreft zouden we geen zaken meer moeten doen met deze consul.' Eerder was er ook al irritatie over de consul. In augustus vorig jaar schreef Ayyildiz een vertrouwelijk brief aan burgemeesters in de regio Rotterdam over de coup in Turkije en de vraag hoe zij met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering zouden moeten omgaan. Aboutaleb zei toen in de gemeenteraad niet gelukkig te zijn met die brief en kondigde aan met Ayyildiz te willen praten over de spanningen in de Turkse gemeenschap. Een afspraak daarvoor werd door de Turkse consul-generaal afgezegd. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie