Advertentie

Raad Laarbeek ziet terugkeer burgemeester niet zitten

Het is onwaarschijnlijk dat burgemeester Hans Ubachs terugkeert in de gemeente Laarbeek. Dat stelt de gemeenteraad in een verklaring.

16 januari 2015

Geen vertrouwen
De raad meent dat hij enig eerherstel verdient nadat in onderzoek is vastgesteld dat hij op het gemeentehuis werd geïntimideerd door twee toenmalige wethouders maar een terugkeer zal moeilijk zijn, aldus de raad. De huidige wethouders hebben geen vertrouwen in een terugkeer, staat in een andere verklaring. De gemeenteraad van Laarbeek beslist donderdag in een extra raadsvergadering over het lot van de burgemeester, werd aangekondigd.


Intimidatie

De raad van Laarbeek zegde in september het vertrouwen op in de D66-burgemeester vanwege enkele leugentjes. De burgemeester weigerde te vertrekken. Hij reageerde met beschuldigingen over intimidatie door toenmalig wethouder en huidig raadslid Theodoor Biemans.


Risicovol gedrag
Ubachs zelf gaf in oktober aan graag te willen blijven als burgemeester. In het onderzoeksrapport dat vorige week werd gepresenteerd deden de onderzoekers geen uitspraak over de vraag of een terugkeer mogelijk was. De commissie concludeert onder meer dat Ubachs moest ervaren dat de samenwerking met een aantal leden van het college zich steeds stroever ontwikkelde. Bij het aan de orde stellen van bestuurlijke integriteit en bij de Bibob-aanvragen kreeg hij met obstructie te maken. Een andere conclusie was dat de burgemeester ‘risicovol en onbegrijpelijk’ gedrag had getoond en weinig stressbestendig was. De verstandhouding met de gemeentesecretaris was slecht. (ANP/Redactie BB)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een regioburger / consultant
Persoonlijk drama natuurlijk maar over zichzelf afgeroepen. Als hij inderdaad wordt bedankt omdat hij ambt, vertrouwen en herkansing heeft geschaad - en niet in privéomstandigheden zoals in Maastricht het geval is - stijgt gelukkig direct ook het waarheids- en betrouwbaarheidsgestalte binnen het regionaal bestuur mee (dagelijks bestuurder stadsregio Eindhoven). Goede zaak voor de regio waar de democratische controle vrij weinig voorstelt in die technocratische bestuurslaag, hoewel er meer voor nodig is om ook daar afstand te doen van de politieke verrotting, net name in de CDA-tak.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie