Q-koorts eindelijk op de agenda
De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) lijken het woensdag in grote lijnen eens te zijn geworden over de aanpak van de Q-koortsepidemie. Betrouwbare bronnen geven aan dat het er naar uitziet dat het advies van deskundigen om zwangere geiten en schapen op besmette bedrijven te gaan ruimen, wordt overgenomen.
Volgens betrouwbare bronnen is Klink er voorstander van alle drachtige geiten en schapen van besmette bedrijven te doden, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geadviseerd. Voor Verburg zijn alle opties bespreekbaar. Volgens haar woordvoerder is ze niet bang om drastische maatregelen te nemen, zolang ze maar zinvol, effectief en proportioneel zijn. Het overleg tussen de bewindslieden vindt plaats op het ministerie van Landbouw.
Dubbel gevoel
Onder meer blijkt de Q-koorts te zijn uitgebroken in Hof van Twente. Verschillende gemeenten maken zich zorgen over de regie bij de bestrijding van de Q-koorts en de toekomst van de intensieve veehouderij. Hof van Twente heeft nog geen maatregelen genomen. Wel is er overleg geweest over de aanpak met ‘een aantal mensen uit verschillende gremia’. ‘Wij hebben te maken met de zorg voor omwonenden. We moeten besluiten hoe we omgaan met hun veiligheid en de eis het bedrijf niet bekend te maken.’ Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil niet bekendmaken welke bedrijven besmet zijn. Daardoor kunnen omwonenden onnodig hoog risico lopen. ‘Daar is wel een dubbel gevoel over.’
Vlekkenkaarten
Ook in de gemeente Oss lopen ze tegen het dilemma aan. Wethouder Hoeksema: ‘Er is een tegenstelling tussen het belang en de privacy van de geitenhouder en het gevaar voor de volksgezondheid.’ Om dit op te vangen gaan LNV en VWS werken met “vlekkenkaarten” voor besmettingshaarden. Hoeksema: ‘Het is natuurlijk niet zo moeilijk om de bedrijven er dan uit te pikken. Als gemeente zullen we communiceren met de bewuste bedrijven. We moeten voorkomen dat het ‘zwartepieten’ begint en ze in een kwaad daglicht worden gesteld.’
Oss
De gemeente Oss merkt al vanaf 2007 dat er beduidend meer gevallen van Q-koorts zijn dan daarvoor en voert daarover direct overleg met ZLTO, de GGD en andere gemeenten. ‘Het is erger dan we dachten. Met de GGD hebben we in 2008 voorlichting en inwonersavonden georganiseerd.’ Oss lobbyt al een tijd om de regie meer bij VWS dan bij LNV neer te leggen. ‘Het ontbreekt nu aan regie. Er is een tegenstelling tussen veehouderij- en gezondheidsbelangen. Daarin moet een keuze worden gemaakt. Met een aantal andere gemeenten, zoals de zwaar getroffen gemeente Landerd, pleiten we voor meer duidelijkheid over de regie. Volksgezondheid mag niet ondergeschikt worden aan economische belangen.’
Intensieve veehouderij
Oss stelt ook de vraag hoe ver te gaan met de risico’s van intensieve veehouderij. Hoeksema: ‘Je ziet toch ziektes als BSE, Sars en Q-koorts opduiken. We mengen ons daarom in het debat over de megastallen. Tijdens debatavonden in 2010 gaan we vragen hierover voorleggen aan bewoners en bedrijven.’ De gemeente verwacht negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld recreatiebedrijven en wijst erop dat gemeenten bij het ontwikkelen van beleid, zoals bij bestemmingsplannen, rekening moeten houden met Q-koorts.
Discussie
De PvdA in het Hof van Twente wil deze week nog een extra raadsvergadering over de gevolgen van de Q-koorts. Ze wil weten welk bedrijf besmet is en wat de gezondheidsrisico’s voor de bevolking zijn. Verder wil de partij een discussie over de komst van een geitenhouderij met 5700 geiten in de gemeente.
VNG
De rol van de gemeenten in de bestrijding van de ziekte is vaak niet duidelijk. Er zijn strikte juridische kaders, maar die kunnen ook strijdig met elkaar zijn. De GGD adviseert gemeenten hierbij. De VNG vroeg de ministeries van LNV en VWS dinsdag om aanvullende maatregelen tegen de Q-koorts en om tegemoetkoming voor de extra inzet van GGD’en.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.