Advertentie

'Verkapt stemadvies' Sittard maakt PVV boos

De gemeente Sittard-Geleen deed bij de stempassen voor de Europese verkiezingen een brief waarin wordt gerept van de grote voordelen van de Europese samenwerking.

08 mei 2014

De PVV in de Tweede Kamer wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk burgemeester Sjraar Cox (PvdA) van Sittard-Geleen op het matje roept wegens het sturen van een volgens de partij 'verkapt stemadvies' pro Europa.

Brief
De gemeente Sittard-Geleen deed bij de stempassen voor de Europese verkiezingen een brief waarin wordt gerept van de grote voordelen van de Europese samenwerking. De PVV vindt het 'onacceptabel dat een gemeente het stemgedrag van haar burgers probeert te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen'.

Opkomstbevordering
De gemeente laat donderdag weten de brief absoluut niet bedoeld is als stemadvies. ,,De burgemeester stuurt bij elke verkiezing een persoonlijke brief om de opkomst te bevorderen. Hij legt uit wat Europa doet en wat de invloed van Europa is. Zo is het bedoeld, en niet anders'', aldus een gemeentewoordvoerster.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Thijs van oosten
Wat Cox doet, is nog heel netjes vergeleken bij zijn collega en PvdA-partijgenoot Cremers (Waddinxveld). Die bestond het zelfs om de dodenherdenking op 4 mei jl. schaamteloos te misbruiken voor ordinaire propaganda voor de EU.

http://www.waddinxveen.nl/actueel/nieuwsberichte …
True
bedankt voor je stemadvies, Sjaar, ik stem PVV/FN

Ballen verder met je Europese Unie.
Jules Vismale
Er zullen in Sittard nog veel meer mensen kwaad zijn dat zij een dergelijke brief met een pro-EU stemadvies kregen toegestuurd! Denken degenen die daarachter zitten nou echt dat ze de inwoners van die stad opnieuw zullen misleiden? Ze kunnen dit soort brieven nog beter agressieve motorclubs daarginds sturen en die hebben ongetwijfeld al helemaal geen zin in een mislukte propaganda-offensief van de gehate EU!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De items die je hierover op TV ziet en in de krant leest zijn ook vrijwel allemaal één grote lofzang op de Europese Unie. Het lijkt soms wel alsof je alleen maar mag kiezen uit de verschillende Pro-EU partijen en dat de tegenstanders niet aan het woord mogen komen. Het doet me denken aan het referendum in Arnhem van een paar jaar geleden. Toen mocht je alleen maar stemmen over wat voor soort haven er moest worden aangelegd maar je kon niet aangeven dat je helemaal geen haven wilde.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Deze burgemeester heeft gehandeld zoals het een goed burgemeester betaamt, namelijk door daadwerkelijk art. 170, eerste lid, onder c, Gemeentewet toe te passen [De burgemeester ziet toe op de kwaliteit van procedures op het vlak van burgerparticipatie]. Het activeren van stemgerechtigde burgers om gebruik te maken van hun stemrecht bij de a.s. verkiezingen voor het Europese parlement is een mooie en te waarderen concretisering van van zijn burgemeesterstaak. In populistische kringen wordt dit niet begrepen.
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Volgens mij gaan we stemmen op personen die ons de komende jaren gaan vertegenwoordigen in het EP. We gaan niet stemmen over de vraag of we de EU willen of niet. Een pro-EU stemadvies bestaat derhalve niet en Wilders rammelt weer eens met de verkeerde pot. Dit is volstrekt geen issue.
Jack
De PVV blijft het volk voeden met non-items, omdat ze voor de echte problemen geen oplossingen heeft!
M
in reactie op Bart,

Anders dan Bart aangeeft stemmen wij niet op personen die ons in de EU gaan vertegenwoordigen, was het maar waar, maar op personen die ONS LAND gaan vertegenwoordigen. Na even doordenken is dat essentieel anders. Daarmee worden de belangen van de EU-burgers immers ondergeschikt aan de belangen van de EU-lidstaten.

De staten kunnen immers heel andere belangen vertegenwoordigd willen zien dan het belang van de individuele burgers bij goede EU-regelgeving.
Kees / hoofdarbeider
M. begrijpt het niet. De kiezer stemt op een kandidaat die op de kieslijst staat, niet meer en niet minder. En wie gekozen wordt, vertegenwoordigt kiezers. En wie niet kiest, wordt niet vertegenwoordigd.
Martin / burger
De tekst in de begeleidende brief van Burgemeester Cox roept op om te stemmen vóór de Europese Unie. Los ervan of de burger deze keus heeft in de komende verkiezingen, is de persoonlijke voorkeur van de Burgemeester te duidelijk aanwezig.

Als inwoner van Sittard, mocht hij van mij zijn tijd aan belangrijke meer urgente zaken besteden, zoals de verkeersopstoppingen, de leegloop van de stad, het parkeerbeleid etc etc.

Dat zou een echte burgervader niet misstaan.
Kees
Martin wil kennelijk niet inzien dat een burgemeester betrokkenheid kan tonen door de inwoners van zijn gemeente (met stemrecht) te wijzen op het belang van het gebruik maken van hun democratische rechten. Met een aantal anderen doet Martin of de verkiezingen voor leden van het Europeze parlement (een vertegenwoordigend orgaan) een referendum over de Europese Unie inhouden. Duidelijk mag zijn, dat dat niet het geval is. Het voortbestaan van de EU en het lidmaatschap van Nederland is niet aan de orde.
Advertentie