Advertentie

Meer zeggenschap voor buurtbewoners

Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.

23 oktober 2014

Goede buurtinitiatieven lopen te vaak op niets uit door onnodige gemeentelijke regelgeving, vindt het PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal . Zij wil daarom gaan experimenteren met buurtrechten. Hierdoor moeten bewoners ‘weer grip op hun eigen buurt’ krijgen.

Meer zeggenschap
Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.

Buurtrechten
‘Veel buurtbewoners willen hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. Die ruimte moeten we hun geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners’, aldus Tanamal. Met buurtrechten wil zij mensen de mogelijkheid geven om voorzieningen in de wijk zelf te regelen.

Voorstellen van/voor de buurt
Daarbij denkt Tanamal dan aan zaken zoals het ophalen van het vuilnis of het beheer van het buurthuis. Ook krijgen ze het recht om een buurtplan te maken waarin ze hun wensen over de inrichting van de wijk zetten. Dat plan moet dan opgenomen worden in de gemeentelijke voorstellen voor de buurt. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Van Geenen / ambtenaar
Waarom is de PvdA niet in staat om dit probleem wat meer transparant op te pakken, door onnodige gemeentelijke regels concreet te benoemen in hun verkiezingsprogramma, of te agenderen in de gemeenteraad?
Hans / afdelingsmanager
"Tanamal denkt aan zaken als het ophalen van vuilnis' door buurtbewoners. Ik vrees heel, heel veel problemen. Een 1e biedingsrecht van buurtbewoners op registergoederen: daar zal toch een juridische entiteit voor nodig zijn. Moet maar terug naar de tekentafel, dit idee.
Amsterdammer
Hans, volgens mij gaat het om het beheer van het vuilnis ophalen. Ik zou het niet kunnen want ik mag niet op een vrachtwagen rijden.

Maar het is wel een punt. Voorheen woonde ik in een wijk waar het vuilnis al vanaf 07:00 werd opgehaald. Het gevolg was dat mensen dus de avond ervoor hun vuilnis buiten zette, met alle gevolgen van dien zoals meeuwen, ratten en katten die de zakken open trokken en niet te vergeten de morgensterren.Van de week las ik een leuk stukje over buurtbeheer in de wijk Hillesluis in Rotterdam. De gemeente maakte zich druk over druggebruik en -dealers, de bewoners vonden het bij de grote stad horen en maakten zich veel meer druk over de snelheid van auto's.
Henk de Vos / Em. univ. hoofddocent
Zie voor meer achtergrond ook: http://toegepastesocialewetenschap.blogspot.nl/2 …
henk bongers / burger
Mevrouw Tanamal ik vind dat er al meer dan genoeg is geexperimenteerd met overheidsgeld dat gewoon is weggegooid.

Ga eerst eens terug naar je basis en dat is bestuur en niet balonnetjes oplaten die weer veel geld gaan kosten en die de druk op de financiën van de burger weer vergroot.

Als tweede kamerlid wil ik je meegeven: wanneer je niets te doen hebt doe het dan vooral niet in de 2de kamer.
Jan uit Spoorwijk / Onafhankelijk vrijwilliger "Pro Deo"
Zou het een goed idee kunnen zijn om dit initiatief te combineren met het instellen van de Wijkraad ?? Dit verbreedt dan ook de Inspraak en betrokkenheid van de bewoners!!

Uiteindelijk prikkelt dit de zelfwerkzaamheid kortom Participatiemaatschappij geslaagd !!!!
Gemeente / ambtenaar
Wederom met desrespect over een ambtenaar spreken. Dit is onterecht en zelfs laf.
A Jorritsma / voorzitter VNG
Jammer dat mevrouw Tweede Kamerlid is. Als ze dit wil regelen doet ze er verstandig aan wethouder te worden dan kan ze dit in de praktijk laten zien.
Advertentie