Advertentie

PvdA nauwelijks aan zet bij vorming college's

De PvdA is daarmee teruggezakt naar het niveau van de SGP. Ook de Gereformeerden nemen in 13 gemeenten de leiding voor het vormen van een nieuw college.

04 april 2014

De PvdA heeft niet alleen bij de gemeenteraadsverkiezingen flink verloren. De partij is ook zo goed als buitenspel gezet als het gaat om de collegeonderhandelingen. In slechts 13 van de 383 gemeenten die afgelopen maand een nieuwe raad kozen heeft de partij de leiding bij de coalitievorming. Dat meldt NRC Handelsblad.

Later aansluiten
De PvdA is daarmee teruggezakt naar het niveau van de SGP. Ook de Gereformeerden nemen in 13 gemeenten de leiding voor het vormen van een nieuw college. De cijfers van NRC betekenen niet dat de partij ook in slechts 13 gemeenten daadwerkelijk in het college zullen komen. De onderhandelingen zijn nog in volle gang en het is goed mogelijk dat de partij in een later stadium nog aansluit bij besprekingen. Zo lieten D66 en GroenLinks in Amsterdam gisteren in een gezamenlijke verklaring weten de 'as van het bestuur' in de hoofdstad te willen vormen. Later is nog een derde partij nodig voor het vormen van een college.


Utrecht
In Utrecht lijkt het erop dat de PvdA helemaal uit het college verdwijnt. Dat zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn. Informateur Albertine van Vliet adviseert de Domstad aan de slag te gaan met een college van D66, GroenLinks, VVD en SP. In het vorige Utrechtse college zaten nog twee PvdA-wethouders, naast twee wethouders van D66 en twee van GroenLinks.


Lokalen

De lokale partijen zijn bij veruit de meeste collegevormingen 'in the lead' blijkt. In ruim 120 gemeenten is het aan de lokalen om de onderhandelingen te leiden, aldus het NRC. Het CDA volgt (80 gemeenten). D66 voert bij zo'n 40 gemeenten de gesprekken, gevolgd door VVD en SP.

Lees hier het artikel over het onderzoek dat NRC Handelsblad deed. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Als Utrechtenaar kun je alleen maar heel blij zijn als de PvdA buiten de boot valt. Onder leiding van burgemeester Wolfson is er zo enorm geblunderd, zelfs laatst nog met de sluiting van de prostitutieboten, dat de inwoners van en de ondernemers in die stad daar nog jarenlang de wrange vruchten van zullen plukken.

Dat laatste hersenspinsel van politici en beleidsambtenaren gaat de belastingbetaler nog heel veel geld aan schadevergoedingen kosten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie