Advertentie

Provincie Utrecht wil band met Chinese provincie verbreken

De provinie Utecht wil de vriendschapsband met de Chinese provincie Guangdong verbreken.

ANP
21 september 2022
Guangdong, een provincie in China
Guangzhou, de hoofdstadn van Guangdong, een provincie in China

De provincie Utrecht wil niet langer bevriend zijn met de Chinese provincie Guangdong. Gedeputeerde Staten willen de vriendschapsband verbreken, onder meer vanwege 'ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren' door China. Daardoor zijn de banden 'niet langer passend', laat Utrecht woensdag weten.

Sinds 1995

Utrecht en Guangdong hebben sinds 1995 een vriendschapsband. Die is toen aangeknoopt 'vanuit een geopolitieke wens vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken', aldus de provincie Utrecht. Die heeft verder geen vriendschapsbanden met provincies in andere landen, en wil die nu ook niet meer beginnen. Utrecht zegt niet te weten hoe Guangdong zal reageren op het verbreken van de relatie.

Grootste economie

Guangdong ligt in het zuiden van China en grenst onder meer aan Hongkong. De provincie is ruim vier keer zo groot als Nederland en heeft 126 miljoen inwoners. In de provincie ligt onder andere de plaats Shenzhen, de thuisstad van bedrijven als Huawei, Tencent, DJI, ZTE en OnePlus. Guangdong heeft daarmee de grootste economie binnen China, groter dan Beijing en Shanghai bij elkaar.

Andere provincies

Noord-Holland verbrak in juli de vriendschapsbanden met de Chinese provincie Shandong, die in 1996 waren begonnen. De provincie richt zich tegenwoordig meer op Europa, schreef Noord-Holland, zonder iets te zeggen over mensenrechten. Andere provincies hebben nog wel banden met Chinese provincies: Zuid-Holland met Hebei, Noord-Brabant met Jiangsu en Flevoland met Zhejiang. Gelderland heeft banden met Hubei, Shandong en Fujian en Groningen met Shaanxi en Hunan. De Chinese provincie Sichuan heeft vriendschapsbanden met zowel Friesland (sinds 1998) als Limburg (sinds 2014). Drenthe heeft een band met de Chinese stad Jiaxing.

Nederlandse gemeenten

Veertien Nederlandse gemeenten hebben banden met gemeenten in China. Dit zijn Amsterdam (Beijing en Shenzhen), Apeldoorn (Yichang), Breda (Yangzhou), Delft (Jingdezhen), Den Bosch (Wuxi), Emmen (Shangluo), Enschede (Dalian), Groningen (Tianjin en Xi'an), Maastricht (Chengdu), Oosterhout (Nantong), Oss (Taizhou), Rotterdam (Shanghai), Tilburg (Changzhou) en Weert (Yuhang). Het nieuwe college van Oosterhout heeft aangekondigd de band met Nantong te beëindigen. Arnhem verbrak vorig jaar de band met Wuhan vanwege de onderdrukking van Oeigoeren. Onder meer Emmen en Enschede hebben de relaties op een laag pitje gezet. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie