Provincie Friesland wil waterschap inlijven
De provincie Friesland wil het Friese waterschap het liefst inlijven. Dat zegt CDA-gedeputeerde Tineke Schokker.
Inlijving
De Unie van Waterschappen spreken deze week in hun brief aan het kabinet over één waterschap voor de drie Noordelijke provincies. ‘Als zo’n verandering wordt besproken, wil ik alle opties meenemen, zoals inlijving bij de provincie’, aldus Schokker.
Voordelen
Schokker vindt dat men ook eens moet kijken naar de ervaringen in provincies met één waterschap, zoals Friesland en Flevoland. ‘We hebben samen een waterhuishoudingsplan ontwikkeld. Dat levert al voordelen op en we verwachten er nog meer.’ Voordelen zijn het uitsparen van tijd en geld door een betere vertaling van de plannen en dat besturen het plan samen verder kunnen uitwerken. ‘Als zij een kader willen ophogen, leggen wij er meteen een fietspad op.’
Kramp
Volgens Schokker schieten bestuurders bij het woord “bezuiniging” vaak in een kramp. ‘Dan willen ze meteen opschalen. Dat vind ik te kort door de bocht. Het klinkt leuk, maar de situatie in de verschillende provincies is heel verschillend.’ Schokker noemt deze optie het meest onbespreekbaar. De situatie houden zoals het is spreekt haar het meest aan. De derde optie is kijken naar uitvoering door de provincie, zonder het waterschap.
Rompslomp
Schokker wil een integrale discussie voeren over de plannen van de waterschappen. ‘Ik kies voor de meest optimale vorm en wil de kosten zo laag mogelijk houden.’ De optie waarbij de provincie er helemaal tussenuit gaat, is voor Schokker onbespreekbaar. ‘Dan centraliseer je te veel.’ Ze vreest voor veel bestuurlijke rompslomp als er een provincieoverstijgend waterschap komt. ‘Dan wordt het te ingewikkeld en moet er op teveel bestuurlijke niveaus worden gesproken.’
Stroomgebieden
Het waterschap Friesland wil niet reageren op de uitlatingen van de gedeputeerde. ‘We wachten eerst het landelijke signaal hierover af, maar bij fusies lijkt het ons wel logisch dat de stroomgebieden worden gevolgd’, aldus een woordvoerder.
Rioleringsbeheer
De VNG wil niet dat het rioleringsbeheer naar de waterschappen gaat. Zij ziet rioleringsbeheer als een kerntaak van gemeenten. De waterschappen zouden in hun plannen voorbijgaan aan de complexiteit van rioleringsbeheer en onvoldoende oog hebben voor de financiële gevolgen van haar voorstellen voor de burger.
Merkwaardige staatsrechtelijke opvattingen heersen daar in het land van Grote Pier.