Advertentie

Prinsjesdag 2022

Vandaag is het Prinsjesdag, de dag waarop de koning de Troonrede uitspreekt en de dag waarop de Miljoenennota gepresenteerd wordt.

20 september 2022
Den Haag - Regering
Shutterstock

Koning Willem-Alexander leest in Koninklijke Schouwburg in Den Haag de jaarlijkse troonrede voor ter gelegenheid van Prinsjesdag. Daarna zal minister Sigrid Kaag van Financiën de miljoenennota voor 2023 aanbieden aan de Tweede Kamer.

Wat weten we al

De traditie van het uitlekken van de begrotingen is bijna net zo oud als de traditie van de jaarlijkse troonrede zelf. Officieel is nog geheim wat het kabinet gaat melden. Maar we weten inmiddels dat er 17 miljard beschikbaar komt voor koopkrachtcompensatie in verband met de inflatie. Daarnaast is er zeker 10 miljard nodig om de gestegen energieprijzen te compenseren en wordt er gekeken naar een prijsplafond voor energie. Het minimumloon gaat met 10 procent omhoog en daarmee ook de uitkeringen, de huurtoeslag stijgt, evenals de zorgtoeslag.

Ongelijkheid

Maar is het voldoende om de koopkrachtdaling te compenseren en armoede tegen te gaan? Gaat er voldoende geld naar de jeugdzorg, naar criminaliteitsbestrijding en naar het tegengaan van kansenongelijkheid? Bieden de begrotingen voldoende tegenwicht om de groeiende ongelijkheid in de samenleving een halt toe te roepen? Binnenlands Bestuur houdt u op de hoogte.

Binnenlands Bestuur brengt vandaag nieuws, reacties en achtergronden over de miljoenennota en verschillende begrotingen van de ministeries. Ook de begrotingen zelf kunt u na 15.15 op onze site inzien. Ga daarvoor naar het  dossier Prinsjesdag 2022.
Rond 19.00 uur ontvangen 
nieuwsbriefabonnees een nieuwsbrief met  met het laatste nieuws, samenvattingen en reacties omtrent Prinsjesdag 2022. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie