Advertentie

Partij Denk in 13 raden, nieuwkomers doen het goed

Eén van de succesvolste partijen van de gemeenteraadsverkiezingen is Denk. De partij komt in liefst 13 gemeenten in de raad, vaak met meteen met twee tot drie zetels. Het grootste succes werd geboekt in Schiedam. Daar werd de partij bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij. Denk kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad.

22 maart 2018

Eén van de succesvolste partijen van de gemeenteraadsverkiezingen is Denk. De partij komt in liefst 13 gemeenten in de raad, vaak met meteen twee tot drie zetels. Het grootste succes werd geboekt in Schiedam. Daar werd de partij bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij. Denk kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad.

Alkmaar

In Rotterdam krijgt Denk 3 zetels, in Amsterdam waarschijnlijk ook, in Utrecht komt de partij met twee zetels in de raad. Alleen in Alkmaar lukte het niet om deelname aan de verkiezingen meteen om te zetten in een zetel. Denk is verder zeker van twee zetels in Zaanstad en twee in Arnhem. Daarnaast won de partij een zetel in Eindhoven, Deventer, Amersfoort, Lelystad, Enschede, Veenendaal en Roermond. Uit die Limburgse stad komt Kamerlid en partijvoorzitter Selçuk Öztürk.

Minder succes voor PVV

De PVV deed dit jaar mee in 30 gemeenten en deed het minder goed dan de voorgaande jaren. In Den Haag werden maar liefst vijf zetels ingeleverd (van 7 naar 2). Ook in Almere verloor de partij (van 9 naar 7). In Nissewaard was er wel succes. Daar kwam de partij vanuit het niets op 5 zetels. . In Rucphen kreeg de partij naar verhouding de meeste stemmen, goed voor vier zetels op, net als in Terneuzen en in Wilders' geboortestad Venlo. In Rotterdam won de PVV twee zetels. Ook in steden als Zaanstad, Enschede, Zoetermeer, Arnhem, Maastricht en Den Bosch kwam de partij in de gemeenteraad. In Utrecht lijkt het erop dat de partij 1 zetel krijgt, in Stichtse Vecht waarschijnlijk twee.

Richard de Mos

Het verlies in Den Haag van de PVV is te verklaren door de enorme winst van Groep de Mos/Hart voor Den Haag. De partij van oud-PVV’er Richard Mos steeg van vier naar negen of wellicht zelfs tien zetels en wordt de grootste in de raad. Daarmee mag de partij het voortouw nemen bij de formatie.

Smolders in Tilburg

In Tilburg was het feest bij de partij van Hans Smolders, oud-chauffeur van LPF-voorman Pim Fortuijn. De partij van Smolders groeide van vijf naar tien zetels. In Amsterdam is het nog even spannend of Sylvana Simons het gaat redden. Haar partij BIJeen lijkt met 1 zetel in de raad te komen, maar in Amsterdam zijn nog niet alle stemmen geteld. Daarom blijft het daar ook billenknijpen voor de Amsterdamse Ouderenpartij. In andere gemeenten deden partijen voor ouderen het beter. Zo kwam 50Plus in de Drentse hoofdstad Assen – waar het voor het eerst meedeed - op drie zetels. In Hardenberg lijkt de partij twee zetels te krijgen. In totaal stevent 50Plus af op 30 zetels.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Deze bijdrage is niet zo objectief en dus nogal richtinggevend. Er wordt gemeld: In totaal stevent 50Plus af op 30 zetels.

Maar meld dan ook zoals ik elders las: Sorry hoor, maar "Wilders is passé", "Wilders is toast", "Wilders is verslagen" lijken de feiten toch echt te weerleggen. Iets met wens en vader en gedachte? Want van 16 zetels naar 74 gaan is een winst van 58 zetels voor de PVV. Een dikke 300% winst.

Leest u ook s.v.p. de tweets van de gerespecteerde Syp Wynia (Elsevier) over de lange arm van Ankara.Dus geachte medewerker: BB behoort objectiviteit te borgen; het is geen dagblad dat een bepaalde doelgroep heeft die eenvoudig te paaien is. Dus respect voor uw doelgroep. N.B. Ik ben partijloos.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Er valt weinig tot niets te verbeteren aan het voorgaande bericht !!
Advertentie