bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

De essentiële elementen van een succesvolle beleidsnota

De essentiële elementen van een succesvolle beleidsnota. Als u deze tips toepast, weten we zeker dat u een succesvolle beleidsnota schrijft.

27 augustus 2018
860x225-1.jpg

Een succesvolle beleidsnota enthousiasmeert, overtuigt en wordt door de lezer direct begrepen. Wellicht kent u ze ook wel, beleidsnota’s die niet voldoen aan deze voorwaarden. Ze zijn stoffig, moeilijk leesbaar en lastig te begrijpen. En dat is zonde, want het doel is juist om de lezer mee te nemen in uw visie. Daarom hebben we de essentiële elementen van een succesvolle nota op een rij gezet. Als u deze tips toepast, weten we zeker dat u een succesvolle beleidsnota schrijft.

Wat is een succesvolle beleidsnota?

Maar wat is een succesvolle beleidsnota eigenlijk? Hierboven gaan we er al kort op in:

  • een succesvolle nota neemt de lezer op een inspirerende manier mee;
  • spreekt de lezer direct aan in begrijpelijke taal;
  • en vertelt op een krachtige en heldere manier hoe de toekomst eruitziet (overtuiging).


Argumentatie van uw visie

Met een nota als deze inspireert u de lezer en zijn uw argumenten bijna niet meer nodig. We zeggen bijna, want elke beleidsnota heeft een duidelijke beargumentering van uw visie. Schrijf deze argumentatie vooral niet ergens achterin of weggestopt in een vluchtig hoofdstuk. Wanneer u zelf overtuigd bent van uw visie en uw argumenten sluiten hier goed op aan, inspireert u de lezer hier ook mee. Laat weten waarom u dit voor ogen heeft, straal zelfvertrouwen uit en laat de lezer weten wat hem of haar dit gaat opleveren.


Eerlijk beeld van uw plannen

Met alleen goede argumenten komt u er niet. U moet de lezer ook op een eerlijke en transparante manier meenemen in het hele proces:

  • - waar staan we nu?
  • - waarom wilt u naar de nieuwe situatie?
  • - welke acties zijn hiervoor nodig?
  • - wie zijn hierbij betrokken?
  • - welke financiële middelen zijn er beschikbaar?
  • - wanneer is de eindstreep behaald?


Stel u kwetsbaar op

Een essentieel onderdeel van een sterke beleidsnota is de kwetsbaarheid van u als schrijver. Veel beleidsmedewerkers denken te moeten overtuigen door alleen de mooie kanten te belichten en de spannende of zorgwekkende kanten weg te laten. De lezer ziet dit en voelt zich niet serieus genomen. Stel u daarom kwetsbaar op en neem de lezer mee in uw zorgen. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat u laat zien hierover te hebben nagedacht en mogelijke oplossingen al in het zicht te hebben. Maar deel zowel de mooie kanten van uw beleid als de drempels die u verwacht.


Wilt u ook overtuigen met een succesvolle beleidsnota?

Door deze elementen in uw nota te verwerken, bepaalt u zelf het succes van uw nota. Wilt u hier nog extra hulp bij en feedback op uw huidige stukken? De Bestuursacademie Nederland biedt de praktische opleiding Beleid Maken en Beleid Schrijven aan, zodat u zelf echt succesvolle beleidsnota’s leert schrijven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.