Advertentie

Ook Roosendaal stopt met alcohol in winkel

Na Nieuwegein stopt ook de gemeente Roosendaal met een proef waarbij Roosendaalse winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten.

15 februari 2017

Na Nieuwegein, Oss en Leidschendam-Voorburg stopt ook de gemeente Roosendaal met een proef waarbij Roosendaalse winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten. 

Bezwaar
De Koninklijke SlijtersUnie had bezwaar gemaakt bij de Roosendaalse commissie van bezwaarschriften. De commissie adviseerde burgemeester Jacques Niederer een eind te maken aan het project Mengvormen, ook wel ‘blurring’ genoemd.  De bezwarencommissie volgde op haar beurt een uitspraak van de bestuursrechter in de gemeente Nieuwegein. Die oordeelde dat een glaasje wijn in een kledingzaak of een borreltje bij de bakker niet is toegestaan op grond van de Drank en Horecawet.

Branchevervaging
Aan het landelijke experiment van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten deden aanvankelijk vijftig gemeenten mee. De SlijtersUnie ging van meet af aan de strijd aan tegen deze ‘branchevervaging’ en sloeg de handen ineen met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. De Slijtersunie zag de proef als oneerlijke concurrentie, terwijl STAP zich inzet voor het terugdringen van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik in onze samenleving. De rechter oordeelde dat een glaasje wijn gedogen bij de kapper of in een boekhandel niet door de beugel kan.

Iets eerder
In Roosendaal namen 15 ondernemers deel aan de pilot, Het experiment is in deze gemeente  ingegaan op 1 april 2016 en zou een jaar duren. Door het besluit van burgemeester Niederer stopt het nu dus iets eerder dan gepland. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie