Advertentie

Burgemeester Wassenaar gooit handdoek in de ring

Een nieuwe crisis in het gemeentebestuur van Wassenaar, ditmaal stapt burgemeester Jan Hoekema op.

05 december 2016

Wassenaar moet op zoek naar een nieuwe burgemeester. Jan Hoekema stopt ermee. Hij blijft nog tot 15 januari in functie, zo maakte de gemeente maandag bekend. Hoekema en de Wassenaarse gemeenteraad zijn ,,na ampel beraad tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking'', luidt de verklaring. Jan Hoekema is sinds 1 juli 2007 burgemeester van Wassenaar. Hij was de eerste niet-VVD’er die deze functie kreeg.

Geen toelichting
Eerder was Hoekema onder meer Tweede Kamerlid en vicevoorzitter van D66. Hij heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gevraagd hem per medio januari 2017 eervol ontslag te verlenen. De gemeente en de burgemeester gaven maandag geen verdere toelichting op de stap. 

Negatief in nieuws
Het gemeentebestuur van Wassenaar is de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Eerder dit jaar stapte wethouder Sabine Verschoor (D66) op wegens de volgens haar dominante bestuurscultuur in Wassenaar die primair gericht zijn op het handhaven van het bestaande en het beschermen van gevestigde belangen. ‘Daardoor komt er te weinig tot stand en krijgen nieuwe initiatieven geen kans,' aldus de voormalige wethouder destijds. ‘Er zijn onderhuidse spanningen in de relatie met de gemeenteraad die de sfeer en de besluitvorming niet ten goede komen. Discussies zijn te vaak op de persoon, wantrouwend en te weinig inhoudelijk constructief.’

'Slecht huwelijk'
Bert Ooms, fractievoorzitter van Passie voor Wassenaar, vergeleek de ontstane situatie met de burgemeester in Wassenaar met een slecht huwelijk: ,,Je voelt dat het niet goed zit en dat je dus beter uit elkaar kunt gaan'', zei hij bij Omroep West. Henri Hendrickx, fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar, stelde bij de omroep dat het ,,misschien goed is dat iemand met hernieuwde energie'' aan de slag gaat. ,,Hij is nu tien jaar burgemeester en ga je nog tien jaar door?'' (EW/ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maxim Malleman
Hoekema heeft het anders nog best lang vol gehouden in dat elitaire kakkerdorp.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie