Advertentie

Halsema doet aangifte van doodsbedreigingen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft aangifte gedaan van een groot aantal online (doods)bedreigingen over de huldiging van Ajax.

ANP
20 mei 2022
burgemeester-Halsema.jpg
Burgemeester Halsema

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft aangifte gedaan van een groot aantal online bedreigingen die ze vorige week kreeg over de huldiging van Ajax. Het ging daarbij ook om doodsbedreigingen.

Huldiging

De gemeente maakte vorige week - daags voordat Ajax landskampioen werd - bekend dat een huldiging in de openbare ruimte, zoals het Museumplein, niet mogelijk was. De reden was een groot landelijk tekort aan beveiligers, waardoor de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Daarom werd de Amsterdamse club direct na de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen gehuldigd in de Johan Cruijff ArenA.

Verkrachting

Na het bekendmaken van dit bericht werd Halsema naar eigen zeggen bedolven onder dreigementen en gescheld. Via Instagram deed ze een dringende oproep aan iedereen zich in te houden. In een toelichting bij AT5 zei Halsema vrijdag niet alleen doodsbedreigingen te hebben ontvangen, maar ook seksuele bedreigingen. 'Dus bedreiging van verkrachting', aldus de burgemeester.

Bulk

Om hoeveel bedreigingen het precies gaat, is niet bekendgemaakt. 'Nee, ik heb met politie en OM op dit moment afgesproken dat zij onderzoeken en dat ik nu geen precieze aantallen noem. Maar dat is wel een bulk', aldus Halsema tegen AT5. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Incident

In het interview met de lokale zender vertelde Halsema ook over een incident bij de ambtswoning in de hoofdstad. 'Het was woensdagmiddag dat ik in de ambtswoning aan het werk was en dat er een groep van ongeveer zeshonderd kerels tegenover de ambtswoning en op de brug gingen staan. Met hun middelvinger omhoog. En allemaal schreeuwden: 'Halsema kankerhoer'. En als je daarbij bedenkt, het was namiddag, dat mijn dochter probeerde naar huis te komen, en daarnaar heeft staan kijken. Dan vind ik dat al die mannen zich wel eens mogen gaan afvragen wat ze daar eigenlijk aan het doen waren en hoe erg dat is', aldus Halsema tegen AT5.

Steun

Op Instagram laat Halsema weten ook veel steun te hebben ontvangen. 'De vele, vele steunbetuigingen die ik de afgelopen dagen heb ontvangen zijn overweldigend. Ik wil iedereen bedanken voor de lieve en aardige berichten. Weet dat ik het enorm waardeer.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
De bedreigingen aan het adres van Halsema zijn ronduit verwerpelijk, dat hoeft verder geen betoog. De achtergrond van deze idiote uitwassen is echter gecompliceerder. Enerzijds is Halsema het slachtoffer van de kloof tussen burgers en politici, maar anderzijds is ze ook onderdeel van de steeds verder groeiende kloof. Deze kloof hangt samen met een (door de politiek veroorzaakte) toegenomen ongelijkheid, waardoor er minder vertrouwen is tussen mensen en groepen onderling. Als we dit vertrouwen willen herstellen, moeten we de verdelingsvraagstukken op alle vlakken – huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, inkomen en vermogen – structureel aanpakken. Het is evident dat Halsema hier geen directe blaam treft, maar als boegbeeld wel de klappen mag opvangen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie