Advertentie

Onrust over Nationale Politie blijft

De invoering van de Nationale Politie blijft forse kritiek krijgen van de politiebonden, ook na de vaststelling van het definitieve inrichtings en realisatieplan daarvoor.

12 december 2012

De invoering van de Nationale Politie blijft forse kritiek krijgen van de politiebonden, ook na de vaststelling van het definitieve inrichtings- en realisatieplan daarvoor.

'Overleg'
Opstelten stuurde vrijdag het definitieve inrichtingsplan en het  realisatieplan  voor de invoering van de Nationale Politie per 1 januari 2013 naar de Kamer. De politiebonden hebben over eerdere concepten van die plannen al forse kritiek geuit en in die kritiek is weinig verandering gekomen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de vakbond ACP, die de plannen eerder al geen oplossing vond voor structurele problemen op het gebied van cultuur en leiderschap, maakt zich boos over de suggestie van Opstelten dat de plannen tot stand zijn gekomen in overleg met de bonden. "Dit is absoluut niet het geval. Met de huidige plannen negeert de minister zelfs de stem van de werkvloer."

Vanuit het budget
De ACP vindt dat er wordt geredeneerd vanuit het beschikbare budget in plaats van het werk op straat en achter het bureau. "De minister laat een historische mogelijkheid onbenut om een slag te maken richting een gezondere en toekomstbestendige politieorganisatie. Als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd, dan is het dat als de politiek geen keuzes durft te maken, het de collega’s zijn die uiteindelijk de rekening betalen."

Academie
De plannen hebben ook voor onrust gezorgd op de Politieacademie. De ondernemingsraad van de academie heeft het vertrouwen opgezegd in het College van Bestuur (CvB), mede omdat niet duidelijk wordt hoe de Politieacademie zich moet ontwikkelen in relatie tot de inrichting van de Nationale Politie. De Nederlandse Politiebond (NPB) zegt achter de actie te staan. Zo is er geen duidelijkheid over welke taken binnen de Politieacademie blijven of worden overgedragen aan de Nationale Politie.

Bureau dicht?
Tegenover het Nederlands Dagblad bevestigt NPB-voorzitter Han Busker ook de onrust die ontstaat door slechte communicatie over de veranderingen: "Sommige agenten vrezen dat hun bureau op 3 januari al dicht gaat, terwijl die dag alleen maar de aftrap voor de reorganisatie gegeven wordt. Politiemensen worden nauwelijks geïnformeerd."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.Spoor / Dir.Coach/Trainer Inst.Positon
Sinds zeer veel jaren coach en train ik medewerkers bij de politie en begrijp mede daardoor hun onrust en zelfs verzet tegen de voorgenomen of reeds bijna uitgevoerde veranderingen..

Verbaas me zelfs regelmatig dat ze niet eerder en meer in opstand zijn gekomen.

Reeds jaren worden ze geconfronteerd met veranderingen van bovenaf beslist en die in veel gevallen niet goed werken. Niet of te weinig bijdragen aan het belang van de politieman(vrouw) op straat nog aan de burger en hun respect voor de politie..

Zij worden bovendien zelden of nooit voor of bij beslissingen geraadpleegd.

Dat, terwijl zij juist de ervaringdeskundige bij uitstek zijn,de mensen aan het front die aan de lijve ervaren wat er op straat en in de maatschappij speelt en behoeft.

Zij juist de mensen zijn die door de goedwillende en zoveel mogelijk aan de regels houdende burger, als hun beschermer en orde handhaver ervaren en gezien zouden moeten worden.

Zij zodoende lijdelijk moeten toezien en ervaren dat er mede vanwege dit soort beslissingen in het verleden en nu, een steeds grotere afstand tussen hen en de burgerbevolking ontstaat .

Het besef zou er inmiddels moeten zijn, dat mede hun inbreng , tot meer besparing,meer inzet,minder ziekteverzuim en tot meer bruikbare handelingen intern en extern zouden leiden.

Als dat besef er zou zijn en de handelingen in overeenstemming, zou het enthousiasme voor het politievak weer toenemen. In dat geval zouden ze weer graag meedenken hoe de uitvoering van hun werkzaamheden meer te veredelen en zodanig uit te dragen dat ze weer het visitekaartje van het gezag worden.

Met meer enthousiasme een belangrijke bijdragen leveren,toegesneden op de huidige tijd en veranderde omstandigheden .

Daardoor zou het respect van de burger terugkomen en hen stimuleren meer mee te denken en werken om samen ongerechtigheden te voorkomen en/of oplossen.

Advertentie