Advertentie

Onderzoeksraad voor Veiligheid kritisch over vuurwerkbesluit

‘De enige manier om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk is door het gedeeltelijk verbieden ervan’, stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die spreekt over een ‘voortdurend patroon van veel letsel en ordeverstoringen’. Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon door vuurwerk.

28 november 2018

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft zich kritisch uitgelaten over de beslissing van het kabinet om geen algemeen vuurwerkverbod af te kondigen. Volgens de raad gaat het kabinet daarmee voorbij aan de aanbevelingen die ze een jaar geleden over de jaarwisseling deed.

Gedeeltelijk verbieden
‘De enige manier om consumenten te beschermen tegen de gevaren van vuurwerk is door het gedeeltelijk verbieden ervan’, stelt de raad, die spreekt over een ‘voortdurend patroon van veel letsel en ordeverstoringen’. Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon door vuurwerk.

Vuurwerkvrije gemeente
Minister Ferd Grapperhaus zei eerder deze maand dat gemeenten zelf kunnen besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze konden al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone. De Onderzoeksraad noemt dergelijke maatregelen onvoldoende. ‘De Raad is van mening dat de huidige maatregelen niet leiden tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade.’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Naargeestig weer die tendens tot een vuurwerkverbod. Jaarlijks sterft er één persoon door vuurwerk. Hoeveel mensen sterven jaarlijks niet door auto ongelukken en door roken (let wel: ik ben zelf een roker). Nooit was er gedoe over vuurwerk en opeens wordt het geproblematiseerd door een stelletje zeurpieten. Tradities en gewoontes tellen kennelijk niet. Laatst hoorde ik een harde knal op straat en zag een groepje jongens van een jaar of 13, 14 lachend verder fietsen. Hoort dat ook niet bij een rite naar volwassenheid; lekker knallen en eens de grenzen opzoeken? Gaat men nu dan ook allochtonen wegsturen omdat ze ruim oververtegenwoordigd zijn in criminaliteit? Dacht het niet. Vuurwerk is een easy target.
alberto / projectleider
Vuurwerk is een milieuramp, is een verschrikking voor veel mensen en dieren, en levert zelfs een dode per jaar op. Wanneer stoppen we met deze ellende. Laten we gewoon feest vieren en niet de orde blijven verstoren.
Advertentie