Advertentie

Wetenschap ingezet tegen ondermijning

De wetenschap moet eerder en dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad komen met de oprichting van het Ondermijningslab. Het lab is een samenwerkingsverband van de Taskforce Ondermijning Brabant Zeeland en TNO met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

08 november 2018

Met de oprichting van het Ondermijningslab moet de wetenschap eerder en dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad komen. Het lab is een samenwerkingsverband van de Taskforce Ondermijning Brabant Zeeland en TNO met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Capaciteiten versterken
Het lab gaat zich richten op kennis en innovaties die de capaciteiten van professionals op tactisch en uitvoerend niveau moeten gaan versterken, zoals scherpere competenties, ontwikkeling van nieuwe methoden en werkwijzen en ondersteunende instrumentaria en technologie. De focus ligt daarbij op innovaties voor gedragsanalyse en -beïnvloeding, inzet van nieuwe technologie voor waarnemen, fenomeen-, netwerk- en systeemanalyse binnen de ondermijningspraktijk en de oordeelsvorming en besluitvorming in integrale teams.

Scientists on the job
Uniek in Nederland is dat scientists on the job een groot deel van de activiteiten in het lab uitvoeren, dus ingebed in teams die ondermijning dagelijks bestrijden. Ze adviseren niet alleen, maar krijgen zo ook goed zicht op knelpunten en behoeften in de praktijk. In het lab kunnen zij daarna vernieuwend en verdiepend onderzoek naar deze issues doen. Vooralsnog zullen die activiteiten met name in Zuid-Nederland plaatsvinden, maar ook andere regio’s kunnen een beroep doen op de expertise. Ook zal kennis worden vastgelegd en gedocumenteerd in werkwijzen en methoden waarvan professionals gebruik kunnen maken via de RIEC’s, opleidingen en workshops.

Sterker handelingsrepertoire
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus liet eerder dit jaar weten de aanpak van ondermijnende criminaliteit te willen intensiveren met een brede, multidisciplinaire aanpak 'vanuit het overzicht van het totale fenomeen'. Een combinatie van preventie, toezicht en handhaving en opsporing en vervolging. Naast het investeren in meer mensen en in kwaliteit, kennis en innovatie ten behoeve van professionals moet het Ondermijningslab ook het handelingsrepertoire van deze professionals zelf sterker maken. Volgens programmadirecteur Caspar Hermans van Taskforce Brabant-Zeeland biedt het Ondermijningslab hen de mogelijkheid om nog beter inzicht te krijgen in de wereld van ondermijning en effectiever te zijn met maatregelen tegen ondermijning.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Een non-probleem, die hele ondermijning van het openbare bestuur. Maar BB blijft er maar over schrijven.Over een echt serieus probleem voor de lokale overheden, het geweld in AZC's daarentegen lees je niets in BB. Hoewel vele burgemeester inmiddels al de noodklok hebben geluid. Waaronder het lievelingetje van de linkse journaille, Aboutaleb. In het AZC van Beverwaard, Rotterdam loopt het nl. de spuigaten uit.Kom op Wouter Boonstra, bericht daar eens wat over. Of mag dat niet van je hoofdredacteur?
Pipo de Clown / woonwagenbeleidscoordinator
"met een brede, multidisciplinaire aanpak 'vanuit het overzicht van het totale fenomeen'. Een combinatie van preventie, toezicht en handhaving en opsporing en vervolging"

Wie dit leest weet dat er helemaal niets gaat gebeuren behalve veel praten, nota's schrijven en heel hard roepen "We moeten samenwerken!"
Advertentie