Advertentie

Omstreden ex-wethouder Van Rey keert terug in college Roermond

Ex-wethouder Jos van Rey keert namens de Liberale Volkspartij Roermond terug in het college van Roermond.

ANP
27 mei 2022
Roermond
RoermondShutterstock

De omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert namens de Liberale Volkspartij Roermond terug in het college van Roermond. Dat heeft formateur Dirk Franssen vrijdag bekendgemaakt.

Vijf wethouders

Het nieuwe college omvat vijf wethouders: twee van de LVR en ieder één namens GroenLinks, VVD en PvdA. De LVR is met elf zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, gevolgd door GroenLinks met vijf en VVD en PvdA met elk twee zetels. Aanvankelijk werden de besprekingen gevoerd met drie partijen en het CDA. Maar Franssen sloot deze partij woensdag uit van verdere onderhandelingen.

Coalitieakkoord

De vier coalitiepartijen werken de komende tijd verder om het coalitieakkoord op hoofdlijnen naar een definitieve versie te brengen. Ook worden dan de portefeuilles verdeeld. De overige kandidaat-wethouders naast Van Rey zijn: Dirk Franssen namens de LVR, Marianne Smitsmans (GroenLinks), Vincent Zwijnenberg (VVD) en Felix van Ballegooij van de PvdA.

Cordon sanitaire

Acht jaar lang handhaafden de grote partijen in Roermond een cordon sanitaire rond de LVR, omdat voormalig wethouder Jos van Rey werd verdacht en later ook veroordeeld wegens fraude. Die uitsluiting is sinds de laatste verkiezingen voorbij toen GroenLinks en VVD lieten weten graag deel te nemen aan de voorgestelde coalitie.

Corruptie

De LVR is een afsplitsing van de VVD en ontstond in 2013 toen de VVD Van Rey onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 wegens de verdenking van corruptie. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey. Van Rey werd enkele jaren geleden tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en verkiezingsfraude. Ook mocht hij enkele jaren geen wethouder zijn. Die schorsing is inmiddels ten einde. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De vraag is hoe hij als voormalig crimineel bestuurder aan zijn verklaring van gedrag (VOG) gekomen is... Wat een politieke armoede daar in Roermond. Het wordt tijd dat de kieswet op lokaal niveau nog wat aangescherpt wordt op het passief kiesrecht i.p.v. dit aan de grillen van een rechter over te laten. zie: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/tweede-kamer/stemmen/uitsluiting-kiesrecht
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Biemie Janssen
Eens een dief, altijd een dief? Of moet verjaring betekenen dat je ook echt een 2e kans krijgt? De Roermonders krijgen de wethouder die ze willen en dus verdienen. Denk wel dat het goed is om afspraken te maken en deze ook daadwerkelijk te controleren. Vertrouwen is goed, controleren is zeker in dit geval beter.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie