Advertentie

'Brexit: no-deal is lose-losesituatie'

Een no-deal Brexit is een lose-losesituatie, dat hield de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, Europese lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) voor. Khan en CvdR-voorzitter Tzitzikostas riepen de onderhandelaars uit Londen en van de EU op verder te blijven onderhandelen tot er een resultaat is in de vastzittende onderhandelingen.

09 december 2020
brexit.jpg

Een no-deal Brexit is een lose-losesituatie, dat hield de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, Europese lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) voor.  Khan en CvdR-voorzitter Tzitzikostas riepen de onderhandelaars uit Londen en van de EU op verder te blijven onderhandelen tot er een resultaat is in de vastzittende onderhandelingen.

Negatieve spiraal

Zij waarschuwden dat geen overeenkomst rampzalige gevolgen zou hebben en een negatieve spiraal van verlies zou veroorzaken voor veel regio’s en steden in de EU en het Verenigd Koninkrijk. Banen, de economische groei die toch al moeilijk is vanwege de pandemie en de welvaart in heel Europa staat op het spel, zei Khan. En die vrees is reëel. Zo vreesde een Slowaakse regionaal bestuurder voor desinvestering van de 4,5 miljard euro die Britse bedrijven in de auto- en rubberindustrie in Slowakije hebben gestoken.

 

Verlenging van overgangsperiode

De burgemeester van Londen riep op tot een onmiddellijke verlenging van de overgangsperiode indien in de lopende onderhandelingen geen handelsovereenkomst kan worden gesloten. ´Maar niet tegen elke prijs´, zei de Spaanse Elisabet Nebreda, lid van het Catalaanse parlement.  De sociaal-democratische ´remainer´ Khan, die online in Brussel te gast was bij de plenaire sessie van het CvdR, hield de bestuurders tegelijk voor dat Londen altijd een open stad zal blijven voor mensen die er willen werken of studeren.

 

Familie

Die handschoen pakte de Nederlandse gedeputeerde van Flevoland en lid van het bestuur van de Metropoolregio Amsterdam op. ´We voelen ons lid van een grote Europese familie´, zei hij mede namens de metropoolregio.  De burgemeester van Hof van Twente, Ellen Nauta, zei dat intussen wel aan planning van de onzekerheid rand de Brexit moet worden gedaan. Er moet voorkomen worden dat bedrijven failliet gaan, vindt zij.

 

Populisten

De burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski, wees op de toekomst. ´De populisten blijven niet voor altijd aan de macht´, sprak de uitdager en nipt verliezer van de Poolse populistische president Duda. ´Brexit dient geen enkel doel. Het is het resultaat van politieke manipulatie en het zoeken van een zondebok.´ Khan en de lokale EU-bestuurders waren het er over eens dat er naar de toekomst moet worden gekeken. Daarom is afgesproken dat ze nauw blijven samen werken, en ervoor zorgen dat de lokale impact van de Brexit regelmatig wordt geëvalueerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Als beide partijen vinden dat er een reëel uitzicht is op het sluiten van een overeenkomst dan kan er voor de invulling van de details altijd nog enige verlenging aan worden vastgeplakt.
Hans / afdelingsmanager
Absolutely splendid! De Europese nationale parlementen hebben geen enkele zeggenschap c.q. stem over de Brexit-deal, want weggeschreven en het Engelse Parliament mag er op 30 december 2020 voluit over stemmen. That's the spirit! Vond het ook al zo mooi qua verschil in reactie tussen die supersaaie van der Leyen en Boris Johnson die het bracht als de dag van zijn leven. Chin, chin, cheerio dear chaps!
Advertentie