of 59318 LinkedIn

Zundert verlaagt rekening Fort Oranje drastisch

De gemeente Zundert brengt Cees Engel, eigenaar van voormalig probleemvakantiepark Fort Oranje, 4,8 miljoen euro in rekening, meldt BN De Stem. Dat is een half miljoen euro minder dan het bedrag dat de gemeente aanvankelijk van de beruchte huisjesmelker-campingeigenaar wilde zien.

De gemeente Zundert brengt Cees Engel, eigenaar van voormalig probleemvakantiepark Fort Oranje, 4,8 miljoen euro in rekening, meldt BN De Stem. Dat is een half miljoen euro minder dan het bedrag dat de gemeente aanvankelijk van de beruchte huisjesmelker-campingeigenaar wilde zien.

Geen juridische kosten meer op rekening

Van de 5,3 miljoen euro die de ontruiming van Fort Oranje de gemeente Zundert tot nu toe gekost heeft, hoeft Engel volgens BN De Stem onder meer de juridische kosten niet meer betalen. Hetzelfde geldt voor de kosten van de inhuur van voormalig defensiestaatssecretaris Jack de Vries (à raison van 20.000 euro), die voor de crisiscommunicatie in de arm werd genomen door de gemeente Zundert.

 

Raad van State

Lagere rekening of niet, Engel is niet van plan om op te draaien voor de kosten van het sluiten van zijn camping. Recentelijk spande hij met succes een kort geding aan tegen de gemeente, waarbij hij betoogde dat Zundert de gestuurde rekeningen niet had onderbouwd.  De rechter oordeelde uiteindelijk dat Engel pas hoeft te betalen als de Raad van State de gemeentelijke overname van het beheer over de camping goedkeurt. Ook moet de Zundert inzichtelijk maken hoe het kostenplaatje is ontstaan.

 

Discutabele kosten buiten beschouwing

Die rechtszaak is ook de directe aanleiding geweest voor de verlaging van de rekening, vertelt woordvoerder Louise Schneider van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant. ‘De rechtbank heeft de gemeente gevraagd om de kosten van het beheer, inclusief het leegmaken van het vakantiepark, inzichtelijker te maken. Daarnaast is geadviseerd om alle kosten die tot verdere discussie kunnen leiden buiten beschouwing te laten. De rechter vreesde dat anders een situatie zou kunnen ontstaan waarin elke factuur weer tot discussie leidt, en we willen op een gegeven moment toch graag tot een afwikkeling komen.’  De woordvoerder wil niet verder specificeren welke kosten nu in mindering zijn gebracht. Het standpunt van Engel, dat over de resterende 4,8 miljoen wel degelijk discussie mogelijk is, noemt Schneider droogjes ‘niet verbazingwekkend.’

 

Sociale crisis verholpen

De sociale crisis op het grotendeels verkrotte vakantiepark Fort Oranje is inmiddels verholpen, vertelt Schneider. De bewoners zijn op eigen initiatief of met ondersteuning van het park vertrokken op twee mensen na, die een eigen kavel bezitten waarop zij ook wonen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Een compliment moet ik Dr.Cees Engel zo wie zo geven: hij is weliswaar geen 'engel', maar hij weet wel jurisprudentie te realiseren waar de overige 360 Nederlandse gemeenten rekening mee moeten gaan houden. Chapeaux !