Zelfs in krimpgebieden bevolkingsgroei
De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.
In 2021 daalde het aantal inwoners in 47 gemeenten, een jaar eerder nog in 61. Vooral in de noordelijke provincies hadden minder gemeenten te maken met bevolkingskrimp dan een jaar eerder.
Trend
In Groningen, Friesland en Drenthe daalde het aantal gemeenten met een bevolkingsdaling van 14 van de 40 gemeenten in 2020, naar 3 in 2021: Eemsdelta, De Fryske Marren en Smallingerland. In 2021 kwamen er door binnenlandse verhuizingen per saldo meer nieuwe inwoners bij in deze provincies in Noord-Nederland. Die ontwikkeling past in de trend die volgens het CBS al sinds 2015 gaande is: een toename van verhuizingen vanuit de Randstad naar minder dichtbevolkte delen van het land.
Achterhoek
In de rest van Nederland veranderde er wat betreft het aantal krimpgemeenten minder. In 2021 lagen gemeenten met een dalend aantal inwoners vooral in Zuid-Limburg, en in mindere mate in de Achterhoek, langs de Noordzeekust en in Zeeland. De meeste krimpgemeenten hebben een relatief vergrijsde bevolking waardoor er meer sterfgevallen zijn dan geboorten.
Flevoland
In Flevoland groeide de bevolking verhoudingsgewijs het sterkst. Van de twaalf provincies groeide de bevolking er in 2021 – net als in 2020 – met afstand het sterkst: met 15 per duizend inwoners, gevolgd door Noord-Holland (8 per duizend), Noord-Brabant en Zuid-Holland (beide 7 per duizend).
In geen enkele provincie daalde het aantal inwoners. In Limburg bleef de bevolkingsgroei het meest beperkt (3 per duizend), maar een jaar eerder was daar nog sprake van een lichte krimp.
Toegenomen immigratie
De bevolkingsgroei in de grote steden was afgelopen jaren voor een belangrijk deel het gevolg van buitenlandse migratie. Door de wereldwijde coronamaatregelen (tijdens de eerste golf van de pandemie) nam de instroom van arbeidsmigranten en internationale studenten in 2020 sterk af. Hierdoor stokte de bevolkingsgroei van veel steden, vooral wanneer deze normaal gesproken verhoudingsgewijs veel nieuwkomers uit het buitenland aantrekken.
In 2021 is de immigratie ten opzichte van 2020 aanzienlijk gestegen, al is deze nog steeds lager dan in 2019. Daardoor heeft de bevolkingsgroei van veel steden weer een vlucht genomen.
Almere
Van de tien grootste gemeenten groeiden er acht sterker dan het landelijke gemiddelde over 2021 (6,6 per duizend inwoners). Alleen Rotterdam en Breda bleven hierbij achter. Amsterdam kreeg er meer dan 10.000 inwoners bij in 2021, 12 per duizend. Daarmee groeit de bevolking van de hoofdstad weer bijna net zo sterk als in 2019. Hetzelfde gold voor Eindhoven en Tilburg.
De universiteitssteden Nijmegen en Groningen groeiden in 2021 zelfs sterker dan in 2019, voornamelijk door de instroom uit het buitenland. Van de tien grootste gemeenten groeide Almere naar verhouding het sterkst, met 14 per duizend inwoners. Ten opzichte van de overige steden is Almere een uitzondering omdat de Almeerse bevolking vooral groeit door geboorten en binnenlandse verhuizingen.
Nieuwbouw
Kleine gemeenten met relatief grootschalige nieuwbouwprojecten kregen er in 2021 verhoudingsgewijs de meeste inwoners bij. De gemeente Beemster spande de kroon met bijna 600 nieuwe inwoners, een groei van bijna 60 per duizend inwoners. Ook in Zoeterwoude en Heumen nam het aantal inwoners flink toe, met respectievelijk 51 en 39 per duizend inwoners.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.