of 60715 LinkedIn

Wybren Jorritsma is Jonge Ambtenaar van het Jaar

Wybren Jorritsma is donderdagavond in de Utrechtse Winkel van Sinkel uitgeroepen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar.

Wybren Jorritsma, trainee bij de Provincie Fryslân, is donderdagavond uitgeroepen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar. De woorden See, Feel, Act en Connect vormden de trefwoorden van zijn presentatie, waarmee hij in de Utrechtse Winkel van Sinkel de jury wist te overtuigen.

Vier kandidaten
Van de 28 kandidaten voor de titel waren er in twee voorronden nog vier overgebleven. Naast Jorritsma streden Ellemieke van Doorn, adviseur verkeerssystemen bij Rijkswaterstaat, Maarten Verkerk, ambtenaar bij het Waterschap Aa en Maas en Maarten Sinnema, adviseur directie en bestuur bij de gemeente Diemen om de titel.

Met kop en schouders
Jury’s bij dergelijke verkiezingen verklaren meestal bij de bekendmaking van de winnaar dat het een moeilijke keuze was en dat de uitslag uiteindelijk het resultaat was van een nek-aan-nekrace tussen de kandidaten, waarbij kleine verschillen de doorslag hebben gegeven. Ditmaal was dat niet het geval. De jury was er na tien minuten en slechts één stemronde al uit. Wybren Jorritsma stak met zijn overtuigende presentatie met kop en schouders boven de anderen uit. Terwijl de anderen de vraag van gespreksleider Roelof Hemmen hoeveel procent kans de kandidaten zichzelf toedichten om te winnen, beantwoorden met een bescheiden ’25 procent’ of ‘misschien 30 procent’, liet Jorritsma de bescheidenheid achter zich en stelde vol zelfvertrouwen ‘80 procent’.

Partijen met elkaar verbinden
De woorden See, Feel, Act en Connect hadden betrekking op de overtuiging van Jorritsma dat een jonge ambtenaar vooral zelf de buurthuizen, bedrijven en burgers moet opzoeken, hun leefomgeving en werksfeer moet aanvoelen en daar het beleid en de activiteiten op moet afstemmen en vooral de verschillende partijen met elkaar moet verbinden. De trainee van de provincie Fryslân, momenteel werkzaam als projectmanager in de flexpool van de provincie, vindt vooral de maatschappelijke betrokkenheid die zijn werk bij de overheid kenmerkt belangrijk. ‘Het gevoel dat je werkt voor de samenleving geeft mijn werk echt meerwaarde.’

Lokale overheden in ontwikkelingsland
De nieuwbakken Jonge ambtenaar van het jaar kreeg behalve de titel en een wisseltrofee een check aangeboden voor een high potentials training van Pink Roccade ter waarde van 5000 euro. VNG International gaf hem een bon voor een reis naar een ontwikkelingsland, om daar met lokale overheden in contact te treden en met hun werk in aanraking te komen. De publieksprijs ging naar Maarten Verkerk. Hij ontving daarvoor een opleiding naar keuze bij de Bestuursacademie Nederland (BAN) ter waarde van 5000 euro.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sandra op
Best sneu, hij krijgt eerst een check voordat hij een opleiding mag doen, terwijl de winnaar van de publieksprijs meteen naar zijn opleiding mag...
Door criticus op
Is het toeval, of is hij familie van de commaris van de koniging Jorritsma?

De ambtenaar moet zelf de buurthuizen en dergelijke opzoeken??? Dat betekent volgens mij dat de ambtenaar alleen voorbehouden is aan de beleidsmakende ambtenaar en niet de uitvoerende ambtenaar zoals de medewerker groenvoorziening.

Dus een overbodige verkiezing... tevens riekt dit naar leeftijdsdiscriminatie als alleen jonge ambtenaren mogen meedoen alsof oudere ambtenaren niets kunnen.

We kunnen het geld voor dit soort secteachtige toestanden beter besteden aan reële zaken...
Door Johannes (adviseur) op
Waarom niet gewoon op z'n Nederlands, "zien, voelen, handelen en verbinden"?