Advertentie

WOB-verzoeken houden Apeldoorn in greep

Een Apeldoornse ambtenaar had bijna drie weken werk aan het WOB-verzoek van een student Ambtenarenrecht, die een scriptie over plichtsverzuim schrijft. ‘Het is een lastig dilemma: We maken graag alles openbaar, maar het kost de gemeente wel heel veel tijd en geld.’

22 september 2010

1500 dossiers
De 1500 personeelsdossiers van Apeldoorn moesten handmatig worden doorgeplozen om antwoord te kunnen geven op de vragen van de student. Welke kosten de gemeente daarvoor maakte, is niet precies bekend. ‘Maar het gaat om bijna driekwart van een maandsalaris van een medewerker in schaal zeven, acht’, zegt een woordvoerder van Apeldoorn.

Kopieerkosten
De rekening is voor de gemeente, want het beleid van Apeldoorn is om voor WOB-verzoeken alleen kopieer- en verzendkosten in rekening te brengen bij de aanvrager. Maar daarover is binnen de muren van het gemeentehuis een levendige discussie gaande, zegt woordvoerder Toon Schuiling. ‘En we komen er niet goed uit.’

Verbergen
Aan de ene kant wil de gemeente graag meewerken aan openbaarheid en niet de indruk wekken dat er iets te verbergen is. Aan de andere kant constateert Schuiling dat met sommige informatieverzoeken erg veel tijd is gemoeid.

Elke maand
‘Je ziet dat de media steeds vaker verzoeken neerleggen bij veel of alle gemeenten om een berg informatie boven water te krijgen. RTL Nieuws komt bijvoorbeeld elke maand wel met een onderzoek. Het is hun goed recht natuurlijk, maar wat doen wij met die kosten? Als wij ook arbeidstijd in rekening brengen, komt dat niet erg vriendelijk over.’

Oudste bomen
Vorige week kreeg hij nog een verzoek om uit te zoeken hoeveel bomen in Apeldoorn op de ranglijst van vijfhonderd oudste bomen van Nederland staan. ‘Daar is een medewerker van Groen dus een halve dag mee bezig.’ Apeldoorn gaat in gesprek met de VNG en andere gemeenten over de beste wijze om met dit soort verzoeken om te gaan.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Slappe Zuigvis
Weer het klassieke verhaal van ambtenaren die niet met de WOB om kunnen of willen gaan. "Er is een levendige discussie tussen de gemeentehuismuren of er arbeidskosten in rekening gebracht moet worden".
Die is er niet! Het is onlangs nog bepaald dat de WOB niet voorziet in verhaling van arbeidskosten. Wil je deze kosten kunnen verhalen vanwege de structuur van de genoemde aanvraag over plichtsverzuim (privacyregeling) dan moet de wet aangepast worden.

Je zou als gemeente natuurlijk de stap kunnen zetten door al je gegevens actief openbaar te maken. Op deze manier kun je de WOB-kosten grotendeels omzeilen, maar dan liggen wel al je documenten op straat. Wat maakt dat uit?

Om met de woorden van de rechter te sluiten: de WOB is een plicht, geen service. http://www.gemeente.nu/web/Actueel/Actueel-home/Artikel/52926/Wob-is-plicht,-geen-service.htm
Floris / webmaster
Voor mijn aanvragen moet ik ook betalen en meestal de prijs die het kost. Lijkt me ook redelijk want waarom zou mijn buurman voor mijn vergunning betalen.
Waarom dan niet met de WOB? gewoon een redelijk uur tarief in rekening brengen.

Kosten bij de persoon in rekening brengen zou met meer zaken beter zijn.
Handhaving en de verhaalkosten aan het eind van het jaar voor iedereen die een (bijv. milieu) boete heeft gehad verdelen. Zou een behoorlijke besparing kunnen zijn.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Een tip voor slimmer werken / het nieuwe werken:

Is de student niet, voordat de ambtenaar 1500 dossiers ging trekken, uitgenodigd voor een gesprek? Soms kan een gesprek van mens-ambtenaar tot mens-student al het antwoord op de onderliggende WOB-vraag van de student inhouden..
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
een tip voor slimmer werken / het nieuwe werken.

Ik ken de ICT-ontwikkeling op P&O-gebied bij de gemeente Apeldoorn niet. Is een uitgangspunt van slimme ICT-toepassing niet dat in alle digitale personeelsdossiers staat of er sancties i.v.m. plichtsverzuim zijn opgelegd? Het is dan een zaak van even een querie maken en op basis van de querie het antwoord voor de student maken.

Blijft een lastige vraag in verband met de kosten: moet de student opdraaien voor de kosten van drie weken werk of moet de student opdraaien voor de fictieve kosten als de gemeente zijn ICT-voorziening wel op orde zou hebben gehad?
F.vd Wel
Wellicht moet de gemeente de WOB zelf nog eens goed doornemen. Zeker bij een vraag als het tellen van bomen, kun je gewoon antwoorden dat dit geen vraag is mbt het openbaar bestuur, maar gewoon toeristische VVV-info. verzoek afwijzen dus.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Door de verzoeken krijgen gemeenten verschillende zaken ook eens op een rijtje, zaken die al lang kant en klaar aan te leveren zouden moeten zijn. Winst dus voor de gemeenten dat er vragen van 'buiten 'komen.
Niek / jurist
Als ik Apeldoorn was, zou ik eerst de WOB eens goed doorlezen.
Het gaat om bestaande documenten waartoe een concreet verzoek voor moet zijn ingediend.
Niet om op elke vraag allerlei dingen te gaan onderzoeken die daarvoor nog niet onderzocht zijn en waarover dus ook geen document gemaakt is.

Dit los van de vraag hoe actief (de 1e component van de WOB) je als overheidsorgaan wilt zijn met het openbaar maken van documenten over jouw handelen.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Als 'openbaar' openbaar betekent, dan zet je de student in kwestie in een ruimte met de dossiers en laat je hem 3 weken spitten. Gaat zijn scriptie over zijn eigen onderzoek en hoeft de gemeente geen of in ieder geval veel minder kosten te maken. Dat geldt uiteraard ook voor vragen over bomen, mestkevers en uithangborden. Zolang de overheid ambtenaren het WOB-werk laat doen blijft de geur van heimelijkheid hangen.
WilleminaWesten
Wat mij opvalt in de reacties: een groep bureaucraten, die ogenschijnlijk alleen maar bureaucratisch denkt en een groep, die vooruit ziet en praktisch denkt.
Daar hoor ik ook bij.
Mijn tip: volg Wiet. Als de Gemeente bang is dat er gegevens worden vermeld die met de WOB in strijd zijn, vraag het recht op inzage en correctie van de scriptie.
Laten we met zijn allen de bureaucratische gedachten eens voorgoed in de kast stoppen. Bedenk hoeveel meer personen blij zullen zijn en hoeveel kosten je ermee kunt besparen.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ Niek (adviseur)

Helemaal mee eens. Daar komt nog bij dat gewoon gezond verstand gebruiken vaak ook al voldoende is, zonder dat je elke keer de wetsparagrafen hoeft door te pluizen. Mijn gezond verstand komt tot de volgende vier vuistregels:

(1) De vraag hoe helder de sterren in de periode 1980-2010 op 21 september om 23.00 uur gemiddeld aan de noordelijke hemel hebben geflonkerd op een plek precies 2 kilometer ten westen van de ingang van het Apeldoornse treinstation, hoeft door de gemeente alleen beantwoord te worden als er wordt gevraagd naar concrete documenten waarin dit vermeld staat en die reeds in het bezit zijn van / ter beschikking staan van de gemeente.

(2) De beantwoording kan de vorm hebben van alleen openbaarmaking van de betreffende documenten, zonder nadere toelichting.

(3) Wel even checken of er privacygevoelige of concurrentiegevoelige info in de documenten staat (pace @Wiet ten Doeschate). Die info moet misschien onleesbaar worden gemaakt.

(4) Politieke gevoeligheid is daarentegen geen legitieme reden voor onleesbaar maken, want de WOB dient immers juist om de politiek controleerbaar te maken.

Heeft de VNG niet al lang zo'n setje vuistregels opgesteld? Dat zou dan wel tijd worden...
Slappe Zuigvis
Ik merk dat de kennis van de WOB hier wat tekortschiet. De huidige aanvraag lijkt vooral te zijn gericht op een aanvraag voor gegevens, terwijl de WOB slechts voorziet in de openbaarheid van specifiek aangevraagde documenten (zie commentaar van Niek).

Verder is het een afweging tussen privacygevoeligheid en openbaarheid. De student zelf laten spitten is dus geen optie, wie zou een volstrekt vreemde in gevoelige personeelsdossiers laten pluizen? Ik als werkgever in ieder geval niet.
Last but not least, Harry, de reden waarom je wel leges betaalt voor een aanvraag van een vergunning oid en niets hoeft te betalen voor een WOB-verzoek is omdat de WOB en de jurisprudentie niet voorzien in dit soort leges, kosten en tegemoetkomingen. Er kan geen sprake zijn van een gemeente die intern overlegt of arbeidskosten in rekening gebracht moeten worden, omdat dit simpelweg van de wet en van de rechter niet mag.
Morsnova / commentator
Wellicht is een deel van het probleem, dat de gemeente haar eigen informatievoorziening niet op orde heeft. Als er al een top-500 van oudste bomen bestaat, lijkt me het nalopen of daar Apeldoornse bomen op staan een kwartier werk. En dat plichtsverzuim..... dat hoort de gemeente als werkgever gewoon te weten.

Ambtenaren schrijven dan wellicht wel 4 uur, omdat ze dan zo al die improductieve uren bij de koffieautomaat kunnen wegschrijven. Maar of zo iemand er dan echt vier uur mee bezig is? Zou hij zijn leesbril thuis hebben laten liggen?

Natuurlijk heb je niet voor alle vragen de informatie klaar, maar de meeste vragen zouden relatief snel beantwoord moeten kunnen worden.

Jorg
@Slappe Zuigvis (en anderen)
Je opmerking klopt wat betreft kennis, ook bij jou. Een WOB-verzoek is niet alleen maar voor specifiek aangevraagde documenten. Je kunt ook een WOB-verzoek indienen om informatie te verkrijgen over een bestuurlijke aangelegenheid. Het is dan aan het bestuursorgaan om te bepalen op welke documenten dat betrekking heeft.
Wob-geïnteresseerde
Wat niet is, kan nog komen... Waarom geen proefproces om te zien hoe de rechter aankijkt tegen een doorberekening van de kosten...? Vind het geen gekke gedachte.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Heel fijn om te weten dat Willeminawesten zichzelf indeelt bij de groep niet-bureaucraten die vooruit ziet en praktisch denkt. Kietel vooral jezelf een ander doet het niet.
Hans
Wat een flauwe kul altijd dat gemeente de kosten niet doorbereken. Worden door commerciele bedrijven lastig gevallen die zo zelf geen onderzoek verder hoeven te doen maar er wel flink geld aan verdienen. Ik zeg gewoon de uren in rekening brengen.
M. Dijkman
@Wob-geïnteresseerde

De visie van de rechter is er al. Uitspaak is dat er geen kosten doorberekend mogen worden. Staat trouwens gewoon ook in de wet wob.

Algemeen belang, geen individuele dienst.
Achterhoede discussie dit.

Zorg gewoon dat je de wob informatie online hebt staan.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Zeker geen achterhoedegevecht. Het is nooit te laat om een rechter die op de stoel van het bestuur is gaan zitten via een wetswijziging te corrigeren. Het is te zot voor woorden dat hier de gemeenschap voor de kosten van een individu zou moeten opdraaien.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Broadcaster. Die rechter is niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten, maar heeft netjes de door bestuurders opgestelde en door het parlement goedgekeurde regelgeving gevolgd. Wees blij dat de rechter dit keer zijn werk goed heeft gedaan.

Maar u heeft gelijk dat het geen achterhoedegevecht is. Er zijn namelijk nog steeds veel mensen zoals u die niet zien dat een transparant staatsapparaat van enorm belang is voor onze gemeenschap (en dus ook voor bijna alle individuen in dit land).
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@Jonker: Met transparantie heeft dit niets te maken. Het gaat hier om het verzetten van bergen werk op kosten van de sameneleving voor hobbymatige zeurpieten.
Advertentie