of 59082 LinkedIn

Wethouder plaatst beelden fietsendief op facebook

Wethouder Michiel van Veen heeft zich niet aan de wet gehouden door beelden van de dief van zijn fiets op facebook te plaatsen.

Er is verdeeldheid over een spontane maar verboden actie van wethouder Michiel van Veen (VVD) van Cuijk. Nadat afgelopen week zijn fiets bij het gemeentehuis was gestolen logde hij in op het camerasysteem, kopieerde de beelden en zette het op zijn facebookpagina. Cuijkse raadsleden zijn verdeeld over de inzet van de moderne schandpaal.

Regels
Burgers mogen beelden van mogelijke daders niet verspreiden, dat mag alleen de politie en dan ook nog met toestemming van het Openbaar Ministerie. Zowel de CDA-fractie als de PvdA en D66 uit Cuijk vinden dat de wethouder buiten zijn boekje is gegaan. Tegen Omroep Brabant zegt fractievoorzitter Jos Nielen van het CDA: 'Het lijkt erop alsof hij zelf de regels verzint. Als burgers zich er aan moeten houden, dan moet de wethouder dat ook doen'. 

 

Begrip

Zijn eigen partij, de VVD, toont begrip. Raadslid Liesbeth van Heeswijk tegenover Omroep Brabant: 'Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om de privacyregels in Nederland scherper te stellen.' Ook Algemeen Belang Cuijk (ABC) heeft alle begrip voor de wethouder. De partij vindt zelfs dat het cameratoezicht rondom het gemeentehuis aangescherpt mag worden en de beelden zonodig op internet verspreid.

 

Weinig berouw

De wethouder zelf heeft maar ten dele berouw en dan vooral omdat de media er aandacht aan besteedt: 'Misschien had ik tot vier moeten tellen.' Overigens heeft de actie nog geen verdachte opgeleverd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door flip op
Het is vooral de dubbele moraal die hier stoort - de VVD is altijd enorm voor veiligheid en strengheid, maar alle regels kunnen aan de kant als het om je eigen fiets gaat. Dat is tamelijk onthullend. Machtsmisbruik inderdaad, arrogant, maar ook behoorlijk hypocriet - de regels gelden voor iedereen, behalve voor mij.
Door Hans op
Wethouder moet toch zéker de wet houden... En terecht de opmerking dat de regels door de VVD in de afgelopen jaren aangepast hadden kunnen worden - of tenminste dat ze dat hadden voorgesteld en in hun programma hadden opgenomen.
Maar kwalijk blijft het publiceren van de gemeentelijke bewakingsbeelden; die zijn immers van de gemeente en niet van de wethouder = m.i. machtsmisbruik.
Nu nu we toch publiekelijk aan de schandpaal mogen nagelen: zet dan ook meteen op internet de foto's van door rood rijders, te hard rijders, etc. Ook dan overtreed je regels en normen in de openbare ruimte.
Door A. Willemsen op
Dat krijg je als de politie geen prioriteit meer geeft aan dit soort diefstallen.
Deze man heeft lak aan de regels en wetten die in dit land gelden en heeft geen enkele fatsoensnorm, dus waarom zou hij in het kader van een andere wet wel beschermd moeten worden?
Door anand (adviseur) op
Als je geen fiets steelt wordt je niet aan de spreekwoordelijke schandpaal genageld. Ik ben inmiddels 7 keer slachtoffer van een fietsendief. Ik heb geen medelijden met dit soort lieden. Goede actie van de wethouder.
Door Piet (consultant) op
Prachtig, geweldig wat die Wethouder deed. Privacy hoort niet te gelden voor hen die schade hinder of overlast aan anderen toebrengen. Privacy wordt bijna synoniem voor verloedering! Herinvoering van de schandpaal, of vergelijkbaar ( plaatsing van fotos ) is een relatief goedkope oplossing met meer effect dan boetes, taakstraffen of penitiaire inrichting! Enne overal de politie voor inschakelen, is tegenwoordig ook het paatd achter de wagen spannen. De politie loopt voor dit soort zaken niet hard of doet zelfs niets, dat is algemeen bekend. (fietsen) diefstal ( en nog veel meer) wordt door de overheid feitelijk getolereerd!!
Door Herman op
Welke regels worden hier dan geschonden?

De wet op cameratoezicht - niet geschonden.

Het portretrecht dat hier mogelijk geschonden zou kunnen worden is meer een civielrechtelijk punt in mijn ogen - de geportretteerde kan wellicht verhaal halen.
Door Alfred op

Het gaat hier niet om een burger, maar om ambtsdrager die de regels overtreedt. Het is geen argeloze burger die ongehoorzaam is. De VVD heeft ruim de tijd gehad, de afgelopen 2 jaar om in de 2e Kamer de regels aan te passen.

Ik ben wel verheugd dat men vindt dat de privacy regels moeten worden aangescherpt. Tot op heden werden ze juist stap voor stap afgeschaft. ;-)

Door Alfred op
De functie is Wethouder. Dus hij dient zich als allereerste aan de wet te houden.

Voor opsporing hebben we opsporingsbeambten. Het wordt een beetje gek als wethouders zelf gaan opsporen. Ik neem dan ook aan dat er een proces verbaal wordt opgemaakt.

Overigens misbruikte hij ook zijn macht om beveiligingsbeelden te bekijken en kopieren. Doe dat maar eens als gewone burger.

Willen we het anders in het land, dan moeten we de Wet veranderen.

In de tussentijd hou ik vast aan de redenering van de Rijksoverheid: Als er iets strafbaars gebeurt moet je de politie bellen en niet zelf gaan lopen klussen, met alle mogelijke juridische consequenties, zoals vrijspraak wegens onrechtmatig verkregen bewijs.

Door Hirundea op
Volkomen terecht geplaatste beelden. Typisch weer de standaard partijen die het opnemen voor de daders. Geen wonder dat de aanhang blijven verliezen.